Antalet elbilar i Nederländerna ökar mycket snabbare än antalet offentliga laddplatser. I början av 2021, till exempel, fanns det i genomsnitt en laddpunkt per 4,6 elbilar, medan en laddningsplats delades av 2,2 bilar två år tidigare, och till och med 1,1 bilar fyra år tidigare. På grund av denna obalans blir det allt svårare för personer med elbil att hitta lättillgängliga och tillgängliga offentliga laddstationer. Detta och mer framgår av en analys av independer baserat på data från RDW och RVO (Netherlands Enterprise Agency).

Elbilar är populära i Nederländerna. Mellan början av 2019 och början av 2021 ökade antalet elbilar från 44.984 182.481 till mer än 2017 1,1. Samtidigt verkar mängden offentliga laddpunkter för elbilar inte kunna hänga med i denna tillväxt. År 2021 fanns det i genomsnitt 4,6 elbilar per offentlig laddpunkt, men 2020 har detta antal mer än fyrdubblats till 3,9 bilar per laddningspunkt. I början av XNUMX fanns en offentlig laddpunkt tillgänglig för i genomsnitt XNUMX elbilar.

Människor som inte kan ladda sin elbil på sin egen fastighet är beroende av offentliga laddpunkter. Eftersom antalet laddpunkter växer mycket långsammare än antalet elbilar på vägen blir det allt svårare för dem att ladda bilen.

Största framsteg 

Antalet offentliga laddpunkter per hushåll ökade mest i Drenthe från januari 2020 till januari 2021. Där det i början av förra året fanns ”bara” 0,65 laddpunkter per 1.000 2021 hushåll, hade detta antal ökat till 1,34 (+106%). Betydande framsteg gjordes också för ägare av elbilar i Groningen (+79%) och Overijssel (78%). De flesta offentliga laddpunkterna per hushåll finns i provinserna Syd- och Nordholland: båda har 7,5 offentliga laddpunkter per 1.000 hushåll.

Läs också  Internationella tågresor är populärt

Stor ökning

Andelen elbilar i Nederländerna har ökat kraftigt de senaste åren. I början av 2021 fanns det till exempel 66,8% fler elbilar på vägen än ett år tidigare. År 2020 var ökningen jämfört med föregående år ännu större: då var det en ökning med 134,6%. Ingen överraskning, enligt Menno Dijcks, bilförsäkringsexpert på Independer. ”Vi ser samma trend hos Independer. Utvecklingen av försäkringsandelen för elbilar har fördubblats under detta (innevarande) år jämfört med 2019, säger Dijcks.

Sedan juli 2020 har det varit möjligt för privatpersoner att subventioneras av regeringen för att köpa en elbil genom subvention Elektriska personbilar privat (SEPP). Detta uppmuntrar medborgarna att välja en mer hållbar bil som släpper ut mindre. Det blir också lättare att försäkra elbilar. Menno Dijcks: ”Numera kan du gå till de flesta försäkringsgivare, men premieskillnaderna är fortfarande mycket stora. Det är därför klokt att först jämföra försäkringar innan du tecknar.

Läs också: Fler laddstationer behövs i parkeringsgarage i Nederländerna

Människor som inte kan ladda sin elbil på sin egen fastighet är beroende av offentliga laddpunkter.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post