Dimma är en synbegränsning på grund av små vattendroppar som flyter i luften. I dimma är sikten vid jordens yta mindre än 1000 meter. Dimma är ett irriterande utseende i trafik som kan förekomma året runt men kan vara mer uthålligt på hösten och vintern. Din syn är mycket begränsad och detta kan leda till farliga situationer i trafiken. Väg- och flygtrafik hindras starkt av dimma; dålig sikt på vägar och landningsbanor. Trafiken kan påverkas om sikten är mindre än 400 meter. Tät dimma med sikt mindre än 200 meter är farligt. Mycket tät dimma med sikt på mindre än 50 meter tvingar dig att köra i gångtempo. Ibland har du så lite sikt att du inte ens kan se bilen framför dig. Vad är det bästa man kan göra om man måste stöta på vägen i dimma eller plötsligt blir omkörd av lokal tät dimma på vägen?

Att sänka din hastighet är det första du gör, på detta sätt ökar du avståndet mellan dig och din föregångare och du har mer tid att reagera på din föregångare. Du måste tända rätt belysning i din bil. Använd dina halvljus, du bör absolut inte använda helljus eftersom detta bara begränsar din syn och kan blända mötande trafik. Du får endast använda dimljus i mycket tät dimma, du kan slå på din främre dimljus när sikten är mindre än 200 meter och du kan slå på din bakre dimljus när sikten är mindre än 50 meter. Många bilar har idag automatisk belysning, som tänds automatiskt när det blir mörkt. Många förare har knappen för halvljuset på automatiskt och tror att det tänds automatiskt under alla omständigheter, inklusive dimma. Men det fungerar inte så här, sensorn som ser om ljuset eller mörkret har identifierats saknas inte, så det här halvljus du måste slå på och av det själv.

Läs också: Ebusco vinner Automotive Innovation Award

Utskriftsvänlig, PDF och e-post