Vi kan inte riktigt räkna med målgruppstransporter om vi ska tro KNV. Branschorganisationen uppmanar till och med klienter att vara "lätta" när de ser att deras kunder inte transporteras i tid eller inte alls. På grund av brist på förare kan vaktlistor inte fyllas i optimalt. Enligt Bertho Eckhardt, ordförande, är det problemet KNVäven klientens problem. När allt kommer omkring måste vi 'lösa' problemet tillsammans, det låter som. För att göra det är det viktigt att först analysera problemet. Var har det blivit fel de senaste åren? Varför har taxichaufförer massivt sagt adjö till sektorn?

Bertho Eckhardt (ordförande KNV)

Det var lite av en chock för kunderna efter att ha hört att personalbristen på transportören kommer att finnas på sin egen tallrik. När du lämnade anbudet förväntade du dig verkligen inte att dina egna anställda vid dagtid skulle behöva köra skåpbilen själva för att ta hem kunderna eftersom transportören inte kan hitta personal. För att lösa taxibolagets problem placeras hyrbilar på daghem för att lösa taxibolagets problem. Jag minns Arduin -fallet i Middelburg i Zeeland, där detta var början på slutet som en lösning på rörlighetsproblemet. Även av en helt annan anledning, från besparingar på transportbudgeten, anställdes och volontärer för att transportera kunderna från dagtid till hemmet. Det visade sig vara en katastrof, ett riktigt kaos tänkt och regisserat av ett konsultföretag. En projektledare utanför transportsektorn som kom för att ta itu med detta problem ett tag och försvann från platsen under lösningen.

Problem

Det vore bättre för taxisektorn själv att lösa problemen strukturellt. När allt kommer omkring väntar sektorn inte på konstruktioner med hyrbilar för aktiviteter på dagtid som ska lösa problemet. Vi är starka i Nederländerna för att applådera hela yrkesgrupper, men att belöna samma grupp är en annan sak. Och det är precis där skon klämmer. Åldrande är inte ett problem här. Tvärtom är många taxichaufförer inom sittande vårdtransporter eller studentransporter inte de yngsta. Men passionen och glädjen som detta yrke visar varje dag är obeskrivlig. Ofta inte sett av arbetsgivarna, men desto mer av kunderna. Dessa människor är de fasta värdena för ett taxiföretag som levererar ett visitkort för entreprenören varje dag.

Uber

Uber fick ådra sig betydande kostnader under andra kvartalet i år för att få tillbaka förare som lämnade företaget tidigare. Detta resulterade i en kvartalsvis rörelseförlust på mer än en halv miljard dollar för företaget. Många förare slutade köra för Uber tidigare eftersom efterfrågan på åkattraktioner hade minskat kraftigt till följd av coronapandemin. Under det senaste kvartalet drog företaget hårt i plånboken för att locka dem att återvända. Taxiföretaget och matleveransföretaget Uber verkar nära det ögonblick då det amerikanska företaget äntligen är riktigt lönsamt. Om det verkligen fungerar för Uber att bli lönsam nu, det skulle vara ett lyft. Fram till nu hade företaget spenderat så mycket pengar på investeringar i framtiden att mer spenderades än vad som kom in genom normal affärsverksamhet. Uber valde också att expandera till andra tjänster än den ursprungliga taxiappen. Till exempel, genom Uber Eats, är företaget nu också en viktig aktör inom leverans av måltider. Detta strategiska val gjorde förmodligen att lönsamheten tog lite längre tid.

arbetsgivare

"Arbetsgivare vet bara hur man utnyttjar arbetskraften", ett vanligt uttalande bland taxichaufförer. Frågan är om detta verkligen är fallet eller om nackdelarna med anbud har blivit tydligt synliga. Sektorn har sagt i åratal att de kör till bottenpriser, men frågar aldrig vem som orsakade dessa tullar. Inget anbud har någonsin uppgett att det måste göras till lägsta pris, utan utrymme kvar att betala föraren en anständig timlön. Brister löses inte genom att göra kunderna mer flexibla. Taxibolagen kämpar för att fylla lediga platser. Under tiden har alla ofta sett dem köra. Taxi skåpbilar med reklamtexten "kollegor önskade" på baksidan. Träning erbjuds till och med gratis av företag som Omnibuzz.

Stöd

De flesta koronabegränsningar hävdes av kabinettet, vilket resulterade i att de flesta stödåtgärder stoppades. På grund av coronakrisen har bristen på förare försvunnit i bakgrunden, men det är inte nytt och verkligen inte orsakat av pandemin. Det har nu bara förstärkts eftersom många förare lämnat sektorn. Det är nu inte en fråga som kan vänta, åtgärder måste vidtas nu. Fackföreningar siktar på en strukturell löneökning under förhandlingarna om kollektivavtal. Många företagare inser behovet av att höja förarlönen. Ändå är dikotomin inom sektorn mellan gatutaxi och sittande vårdtransporter stor. Det som ser normalt ut för en bransch är inte längre överkomligt för en annan på grund av de många väntetiderna. 

Bristen på taxichaufförer är inget nytt problem för taxibranschen. Utstationeringsföretag har försökt svara på detta i åratal. Att ansöka idag innebär att köra imorgon eller börja träna direkt, i väntan på det tillfälliga förarens pass. Men varför skulle du som taxichaufför erbjuda dina tjänster genom ett utstationeringsföretag i en sektor där det är stor personalbrist? Du letar efter ett fantastiskt nytt jobb och en framtid direkt med en entreprenör du kan lita på. Förarbristen kommer inte att lösas över en natt. 

Läs också: Uber -taxichaufförer stänger av appen och slår till

brist på taxichaufförer är inget nytt problem för taxibranschen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post