Med sitt första flyg idag, fungerar totalt 42 easyJet -flyg från Gatwick Airport med en blandning av 30% Neste MY Sustainable Aviation Fuel ™. Detta är en viktig milstolpe och är första gången ett avgångsflyg från Gatwick har använt hållbart flygbränsle (SAF) och det är också första gången för ett easyJet -flyg. Det bekräftar åtagandet för alla inblandade parter - den internationella flygbränsleleverantören Q8Aviation, easyJet, Gatwick Airport Ltd och Neste - att minska nettoutsläpp från flygbränsle och gå mot det ultimata luftfartsmålet för att uppnå netto nollutsläpp år 2050.

Av de 42 flygningar som kommer att använda Neste MY Sustainable Aviation Fuel är 39 easyJet -flyg från Gatwick till Glasgow under klimatkonferensen COP26, som kommer att hållas från 31 oktober till 12 november. Sammantaget resulterar alla 42 flygningar i en minskning med upp till 70 ton utsläpp av växthusgaser. Detta är ytterligare en signal om luftfartsindustrins avsikter att ytterligare minska utsläppen av växthusgaser på vägen mot 'netto -nollutsläpp' år 2050.

”Flygindustrin har redan tagit viktiga steg för att minska dess påverkan på miljön. Ett viktigt sätt att uppnå detta är det bredare införandet av hållbart flygbränsle (SAF). Neste investerar för närvarande i att öka SAF -produktionskapaciteten från 100.000 1,5 ton till 2023 miljoner ton per år år 8. Neste välkomnar regeringens förslag för att öka användningen av SAF för att minska utsläppen av växthusgaser från luftfarten för att minska. Det är viktigt att fler och fler flygbolag, flygplatser och bränsleleverantörer leder vägen mot en mer hållbar framtid för luftfarten. Vi är glada att easyJet, QXNUMXAviation och Gatwick Airport är bland dessa ledare. "

Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation på Neste.

Q8Aviation har gjort den första leveransen av Neste MY Sustainable Aviation Fuel till bränsletillförseln på Gatwick Airport. Nestes hållbara flygbränsle, som är fullt certifierat, produceras 100% av förnybart och hållbart avfall och restmaterial, till exempel använt matfett och animaliskt fettavfall. I sin rena form och under hela livscykeln kan Neste MY Sustainable Aviation Fuel minska utsläppen av växthusgaser med upp till 80% jämfört med att använda fossilt jetbränsle (beräknat med beprövade LCA livscykelbedömningsmetoder inklusive EU RED och CORSIA).

”Vi är glada över att kunna vara med och leverera det första hållbara flygbränslet till easyJet i Gatwick. Vi har byggt upp ett starkt partnerskap med easyJet under många år och drar nytta av det utmärkta stödet från Gatwick Airport Ltd och Neste och ser fram emot att arbeta nära alla partner för att vidareutveckla våra hållbarhetsmål. ”

Naser Ben Butain, General Manager Q8Aviation.

Dörren I detta SAF som produceras blandas med Jet A-1-bränsle på en depå på Gatwick Airport för att skapa ett "drop-in" -bränsle som är kompatibelt med befintliga flygmotorer och flygplatsinfrastruktur, utan att det behövs ytterligare investeringar. Q8Aviation levererade bränslet till huvudlagringstankarna på Gatwick Airport för leverans till easyJet -flygplanet genom flygplatsens hydrantsystem.

”På easyjet vill vi spela vår roll när det gäller att leda avkolning av luftfart. Vi är glada att kunna meddela att vi från och med idag använder SAF på ett bevis på konceptflyg från Gatwick och har förbundit oss att använda en SAF -blandning på alla flyg från Gatwick till Glasgow under COP26, tack vare de gemensamma insatserna med våra partners i detta projekt . Tillgängligheten för SAF bör växa men det är en viktig tillfällig lösning på vår avkolningsväg, eftersom vi stöder utvecklingen av nollutsläppsflygplan. På sikt kommer det att vara den mest hållbara lösningen för kortdistansnät som vårt. Under tiden driver vi våra flyg så effektivt som möjligt och är för närvarande det enda stora europeiska flygbolaget som kompenserar koldioxidutsläppen från bränslet som används på alla flygningar. Det har en direkt inverkan just nu. ”

Jane Ashton, direktör för hållbarhet på easyJet.

Att använda SAF i Gatwicks verksamhet för dagens flygningar är ett viktigt test för flygplatsen för att visa sitt fortsatta engagemang för koldioxidutsläpp i samarbete med partners. Gatwicks eget koldioxidavtryck visar att de redan är halvvägs mot målet ”netto -noll” för sin egen verksamhet och målet om ”netto -noll” direkta utsläpp år 2040.

”Vi är mycket glada över att samarbeta med easyJet, Q8Aviation och Neste för att visa upp SAF -användning på Gatwick Airport. SAF är ett av sätten som brittisk luftfart och Gatwick kan avkarbonisera år 2050, tillsammans med koldioxidkompensation, modernisering av luftrummet och fortsatt innovation inom rymdteknik, inklusive elektriska, väte- och hybridflygsystem. Med smart regeringspolicy för att stödja investeringar i kostnadseffektiv SAF-produktion i Storbritannien kan många fler flygningar använda SAF framställd i Storbritannien år 2. Att uppnå netto nollutsläpp år 2025 är både en stor utmaning och en möjlighet för vår industri. Färdplanen för hållbar luftfartsavkolning och delmålen sätter tydliga milstolpar och som Gatwick är vi redo att spela vår roll genom att implementera milstolparna för det kommande decenniet och införliva ytterligare teknologilösningar för 2050 -talet i färdplanen. ”.

Tim Norwood, Gatwick Airports chef för företagsfrågor, planering och hållbarhet.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post