På resan fick vi vänta länge på det, men lyckligtvis har det varit möjligt ett tag, men det har varit annorlunda i månader. Det finns dock olika regler för inresa per land. EU -kommissionen rapporterar att kommissionen nyligen har publicerat en rapport om EU: s digitala covid -certifikat och dess tillämpning i EU. Det digitala EU Covid-certifikatet är ett digitalt bevis på att någon har vaccinerats mot Covid-19, testats negativt för corona eller har återhämtat sig från Covid-19. Certifikatet är digitalt och/eller på papper, det har en QR -kod, det är gratis, tillgängligt på det nationella språket och på engelska, det är säkert och pålitligt och giltigt i alla EU -länder. 

Certifikatet underlättar resor inom EU och har varit avgörande för Europas svar på COVID-19-pandemin och för att stödja den hårt drabbade turistsektorn. Certifikatet är en framgång, det används i 43 länder, varav 27 är EU -medlemsstater, 3 länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), Schweiz och 12 andra länder, med fler länder som kommer. I Nederländerna går det digitala EU -covid -certifikatet via coronacheck -appen. 

Luftfartssektorn har gynnats oerhört mycket av EU -covid -certifikatet som precis var redo för rusningen under förra sommarsäsongen. Airpoirts Council International Association (ACI Europe) säger att antalet passagerare fördubblades i juli 2021 från juli förra året. Enligt dem beror detta på att resebegränsningarna har lindrats och införandet av det digitala EU-covid-certifikatet. En undersökning från Europaparlamentet visar att 65 procent av de tillfrågade anser att certifikatet är det säkraste sättet att resa fritt under COVID-19-pandemin i Europa.

Läs också: Bussförare lockade iväg som lastbilschaufförer

internationellt koronapass
Utskriftsvänlig, PDF och e-post