Den festliga presentationen av Intercity New Generation-tåget (ICNG) för allmänheten skulle ha varit förra helgen, men ställdes in på grund av de nyligen skärpta koronaåtgärderna i kabinettet. Presentationen av detta vackra nya snabbtåg som faktiskt skulle äga rum i Rotterdam Central har skjutits upp till ett senare tillfälle. Det nya datumet har ännu inte meddelats. ICNG kan nå hastigheter på 200 kilometer i timmen. Testföraren Hans Lieman (medlem i NS Trein Test Centrum) har redan kört 3000 till 4000 kilometer med detta nya tåg. Han har kört på testbanan i Tjeckien och även genom den holländska poldern. NS arbetar med tillverkaren Alstom på ett omfattande test- och antagningsprogram.

”Den kör mjukt, accelererar snabbt och är väldigt stabil på banan. Jag tror att resenärer kommer att gilla det här tåget mycket.”

testföraren Hans Lieman, medlem i NS Train Test Center.

ICNG:s antagningstester har genomförts av tillverkaren Alstom. Denna tillverkare är verksam inom järnvägstransporter. Ungefär hälften av omsättningen genereras av försäljning av rullande materiel, inklusive TGV-höghastighetståget. Dessutom tillhandahåller den olika tågtjänster såsom underhåll, modernisering och teknisk assistans för utrustningen, kontroll-, informations- och signalsystem och slutligen utrustning för byggande av järnvägar, inklusive kraftförsörjning och stationsanläggningar. NS begärde nyligen tillstånd från Människo- och transportinspektionen att genomföra utbildningar och provkörningar, till en början utan passagerare och senare med passagerare. Snabbtåget kommer till en början att gå på höghastighetslinjen mellan Amsterdam-Rotterdam-Breda, senare kommer andra rutter att följa. Det är ännu inte klart när ICNG-tågen kommer in i tidtabellen, förhoppningen är 2022.

”Tåget produceras och utvecklas i olika länder. På grund av corona stängdes fabriker ner, mjukvara kunde inte testas och utvecklas och delar var inte tillgängliga. Vi gör allt vi kan för att de första resenärerna ska kunna gå ombord 2022. NS fokuserar i första hand på en tillförlitlig introduktion. Vi vägleds i detta av tidigare lektioner med annan utrustningsintroduktion. Det innebär att vi prioriterar tillförlitlighet och kvalitet i tid och inte gör några eftergifter till testverksamheten och en kontrollerad, steg-för-steg infasning.”

Maarten Bakker, som programledare på NS ansvarig för ICNG.

Bild ovan och nedan: NS bildbank.

Läs också: Haag hävdar att väte inte skulle vara tillräckligt "grönt".

ICNG interiör 2:a klass.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post