Uber-förarna ville blockera Bryssels centrum tills "taxiplanen är klar". Ett tag blockerade de några tunnlar och deras agerande gick till och med parallellt med polisens, som gick ut på gatorna i protest mot deras arbetsförhållanden. När de stoppade sitt agerande vid 09.00-tiden, lämnades Uber-förarna ensamma.

Enligt branschtidningen Passenger Transport behövde Uber-förarna inte demonstrera länge, för efter regeringsmötet meddelade premiärminister Rudi Vervoorts (PS) kabinett snabbt att Brysselregeringen godkänt taxiplanen. Efter att Vervoort tagit emot en representation av Uber-förarna för samråd i eftermiddags sa Asmaa Snaibi, inofficiell talesperson för Uber-förarna, att "regeringen letar efter en tillfällig lösning för oss."

Det är ännu inte klart om det innebär att Uber kan fortsätta att arbeta efter hovrättens deadline (fredag ​​18.00) eller att förarna kommer att behöva slingra tummarna ett tag. Vissa Uber-förare, som inte visste om de kommer att kunna arbeta och få betalt under de kommande veckorna, ville fortsätta att blockera Bryssels centrum. "Vi fortsätter att mobilisera", sa Snaibi.

Premiärminister Vervoort lovar i ett pressmeddelande att taxiplanen kommer att bli en "rättssäker och pålitlig ram för den professionella passagerartransportsektorn, som kan garantera en kvalitetsservice, anpassad till kundernas och användarnas nya vanor." Nu måste Vervoort fortfarande gå till arbetsmarknadens parter, den rådgivande kommittén, dataskyddsmyndigheten och statsrådet. Vervoort lovade att hitta en tillfällig lösning för plattformsförarna så länge den nya taxiplanen ännu inte har införts. Nästa vecka blir det nya samråd mellan Vervoort och Uber-förarna.

Vervoort kritiserade Ubers attityd: "Förödelsen bland VVB-förarna berör mig djupt. De är inte ansvariga för denna situation. Uber är själv ansvarig för att man har låtit denna sektor utvecklas samtidigt som det fanns en juridisk risk att initiativet skulle förbjudas. Uber vilseledde dessa människor."

Det nekades omedelbart av Uber-chefen Laurent Slits till Bruzz. Han angav att han hade fått ett "ja" från dåvarande mobilitetsminister Pascal Smet vid starten av Uber i Bryssel ("inte riktigt i ett vakuum").

Läs också: Bryssels hovrätt begränsar Uber

Utskriftsvänlig, PDF och e-post