Goda nyheter för sektorn är att det inte blir någon justering av beläggningsgraden inom taxitrafiken. 1,5-metersmåttet som formulerades som brådskande råd är nu regel igen. För transportörer är detta särskilt viktigt på affärsplatser. Säkerhetsavståndsnormen gäller inte personer i kollektivtrafik, annan kommersiell persontransport och personer som transporterar för privata ändamål, förutsatt att transporten i första hand innebär förflyttning från en plats till en annan och inte är fritidstransporter. Säkerhetsavståndsnormen gäller inte för personer på station, mellanstation eller annan anläggning som hör samman med kollektivtrafik eller annan kommersiell persontransport och tillhörande plattformar, trappor, tunnlar och hissar, med undantag för de där inhägnade platserna, i den mån eftersom säkerhetsavståndet inte kan observeras.

I taxitransporter bär föraren en kirurgisk mask och resenären en icke-medicinsk mask, eller så kan en fysisk barriär installeras mellan föraren och passageraren. För vissa av personerna kommer det inte att vara möjligt att bära mun-näsmask. Dessa resenärer kan resa med fordonet utan ytterligare justeringar av beläggningsgraden. Barn i den primära åldersgruppen är inte skyldiga att bära en icke-medicinsk munmössa och det finns inget tak för antalet resenärer per fordon. Alla sittplatser får användas.

bär en munmask

Den största förändringen finns därför i protokollet för elevskjuts < 17 år. Detta inkluderade att alla elever på specialutbildningen bär en icke-medicinsk munmössa i transporten. De åtgärder som vidtas inom protokollarbetsgruppen, där även FNV och CNV är involverade utöver ett antal KNV-medlemmar, går därför längre än vad departementen angett. Det gör de medvetet och i samråd med bland annat de fackliga organisationerna eftersom de anser att det är det bästa sättet att säkerställa säkerheten. Det bidrar också till att minska risken för (ytterligare) förarfel på grund av infektioner. Dessutom är det praktiskt, och möjligen också av integritetsskäl, svårt för transportörer och förare att avgöra exakt i vilken grupp en viss elev befinner sig. Eftersom denna åtgärd kan kräva viss förberedelsetid från transportörer, klienter och föräldrar till barn kommer denna anpassning att träda i kraft måndagen den 6 december eller så snart som möjligt.

Taxitransportprotokollet har tagits fram av Royal Dutch Transport (KNV), den nationella föreningen för företagare verksamma inom sjukvård och taxitransporter, tillsammans med fackföreningarna FNV och CNV Vakmensen. Inom ramen för regeringens policy och råd från RIVM för kampen mot coronaviruset vill taxioperatörer och deras anställda använda detta för att genomföra taxitransporter så ansvarsfullt som möjligt.

snotbubblapolitik

Vidare har 'snottebubblans policy' justerats i enlighet med riktlinjerna från RIVM, vilket i korthet innebär att 4-12-åringar inte längre får transporteras vid lindriga förkylningsbesvär.

Läs också: Bertho Eckhardt ordförande KNV under de kommande åren

ansiktsmasker för förare
Utskriftsvänlig, PDF och e-post