Efter avskaffandet av coronaåtgärderna arbetar holländarna för närvarande mer än dubbelt så mycket hemifrån som före pandemin, i genomsnitt 6,5 timmar i veckan. På lång sikt räknar de med att gå till kontoret något oftare, men ändå arbeta hemifrån dubbelt så mycket som före pandemin, i genomsnitt 6 timmar i veckan. Dessutom är holländarnas inställning till olika transportsätt nästan densamma som före pandemin. Detta framgår av forskning från Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM) bland en representativ grupp holländare som tillfrågats flera gånger.

Arbetar hemifrån

Drygt 4 av 10 arbetare arbetar ibland hemifrån varje vecka. Detta är mindre än när råden om att arbeta hemifrån fortfarande gällde, men mer än före pandemin. På den tiden arbetade 3 av 10 arbetare ibland hemifrån. Antalet timmar som anställda arbetar hemifrån i genomsnitt har mer än fördubblats, från i genomsnitt 3 till 6,5 timmar. Hälften av arbetarna anger att de inte kan arbeta hemifrån, eftersom arbetet inte lämpar sig för det. 

På lång sikt förväntar sig arbetstagarna fortfarande en liten minskning av antalet timmar de arbetar hemifrån. I slutändan tror de att de arbetar hemifrån i genomsnitt dubbelt så mycket som före pandemin, i genomsnitt 6 timmar i veckan. Detta är ungefär lika med de förväntningar som arbetarna hade i april 2021, när flera coronaåtgärder fortfarande var i kraft. Ökningen av att arbeta hemifrån är inte lika för alla. Till exempel räknar högutbildade, personer med kontors- eller chefsposition och personer som reser till jobbet med kollektivtrafiken en större ökning än andra. 

Liksom före pandemin reser arbetare oftast för arbete på tisdagar och torsdagar. Dessa dagar verkar förbli de mest populära dagarna att gå till kontoret, enligt KiM-undersökningen. För något mindre än 1 av 5 hemarbetare (18 %) uppmuntrar arbetsgivaren anställda att inte alla komma till arbetsplatsen samma dagar.

Bedöm transportsätt

Under pandemin förändrades den holländska attityden till transportsätt. De var mer positiva till bilen, men mindre positiva till kollektivtrafiken. Attityden till cykling och gång förblev i stort sett densamma. Även om det har varit en uppåtgående trend sedan januari 2021, är holländarnas inställning till kollektivtrafiken ännu inte densamma som den var före pandemin. De är lika positiva till bilen som de var innan pandemin.

Mobilitet, utbildning och effekterna av pandemin

I forskningen spenderar det KiM uppmärksamma även pandemins effekter på rörlighet och utbildning. Det handlar också om pandemins sociala konsekvenser. Forskningen visar bland annat att holländarna i allt större utsträckning reser med elcykel och att just studenter inom HBO/WO fortfarande relativt ofta följer hemundervisning. Det verkar också som att cirka 10 % av människorna för närvarande känner sig begränsade av coronaåtgärderna och råd från regeringen. 

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post