Print Friendly, PDF & Email

De ondernemingsrechtbank te Leuven heeft definitief de stekker getrokken uit Taxi Polly BVBA te Walshoutem. Het bedrijf was vooral actief in taxi service en luchthavenvervoer in de regio Landen, Gingelom, Hannuit, Warreme en Tienen. Sinds 12 februari 2016 was Paul Van de Wyngaert de zaakvoerder die per 1 juni 2019 werd opgevolgd door Dana Claes.

De heren Marc Dewael en Karl Vanstippelen werden aangesteld als curatoren. De rechtbank was van mening dat het bedrijf haar betalingen duurzaam heeft gestaakt en niet meer over het nodige krediet beschikt om de activiteiten verder te zetten.

Behalve de eisende partij zijn er ook nog andere partijen die trachten tot gedwongen uitvoering over te gaan van aanzienlijke bedragen. Zo blijkt uit het centraal bestand voor de beslagberichten. Schuldvorderingen kunnen ingediend worden binnen dertig dagen te rekenen vanaf de datum van uitspraak van het vonnis, in het Centraal Register Solvabiliteit.

Faillissementen kondigen zich 4 jaar van tevoren aan

Faillissementen zijn zelden een verrassing. Vier jaar voor de feitelijke ondergang rinkelden er al alarmbellen.

“Als een bedrijf failliet gaat, krijgen ook andere bedrijven een klap. Soms worden ze meegesleurd de afgrond in. Ik vind het onbegrijpelijk dat de meeste bedrijven zich hier niet tijdig tegen beschermen. Ondernemers trappen in een valkuil die al vier jaar zichtbaar is.” aldus Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland.

De grootste kredietverzekeraar ter wereld hanteert drie indicatoren die in een vroeg stadium aanstaande faillissementen ‘onthullen’. Ondernemers hebben de neiging zich te laten verblinden door succes en mooie opdrachten. Zelfs de beste klanten kunnen failliet gaan. 

De tijd dat van ‘too big to fail’ is al lang voorbij. Als een bedrijf er goed voorstaat is dat geen garantie dat dat jaren zo blijft. Elke ondernemer met behoorlijk grote opdrachten zou de moeite moeten nemen om de financiële achtergrond van zijn klanten te beoordelen. Die gegevens zijn eenvoudigweg beschikbaar.

Kwakkelen

Volgens Euler Hermes verlopen faillissementen van Europese mkb-bedrijven volgens vaste patronen. Drie fasen zijn te onderscheiden: de strategiecrisis, de winstgevendheidcrisis en de solvabiliteitscrisis. Vanaf de 2e fase is goed te zien dat een bedrijf in nood is.

Geeroms: “Op het moment dat een bedrijf in de gaten heeft dat zijn klant aan het kwakkelen is, kan hij maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door de leverings- en betalingsvoorwaarden aan te scherpen of afscheid te nemen.”

Waarschuwing: 3 indicatoren

Waaraan is vroegtijdig te zien dat een bedrijf aan het kwakkelen raakt?

Geeroms: “Algemeen wordt gekeken naar de omzet. Als die daalt roept dat vragen op. Euler Hermes vindt dat geen robuuste indicator. Wij kijken naar winstgevendheid (ROI, Return on Investment), kapitalisatie (Equity Ratio) en rentedekking (Interest coverage Ratio). Oftewel: als de neergang inzet, daalt het gemiddelde rendement op geïnvesteerd vermogen. Vervolgens zie je dat het bedrijf steeds meer schulden op zich laadt en tot slot heeft het bedrijf steeds meer moeite om aan de verplichtingen te voldoen.”

Durven afwijken

Een extra reden voor bedrijven om zich goed te informeren over de financiële achtergrond van hun klanten is volgens Geeroms de disruptie die in nagenoeg alle sectoren gaande is.

“Dat zien we in de strategiecrisis: bedrijven die lange tijd floreerden dreigen hun succesfactoren te verliezen. De filosoof Joseph Schumpeter noemt dat ‘creative destruction’ die noodzakelijk is om tot vernieuwing te komen. Dat gaat tegenwoordig sneller en sneller. Durven afwijken van platgereden paden is een must. Niets is funester dan de instelling van ‘we hebben het altijd zo gedaan.”

Bovenstaande analyse van Euler Hermes is gebaseerd op een database met meer dan 250.000 Europese MKB-bedrijven. In totaal hebben we 1.653 faillissementen bestudeerd aan de hand van een gegevensgeschiedenis van vier jaar of meer.

Lees ook: Taxibedrijf Cibatax uit Eindhoven opnieuw failliet

Euler Hermes