I går var Bike to Work Day, men hva med sykkelbruk av yrkesutøvere? For andre år på rad forsket leasingselskapet ALD Automotive på sykkelbruk av nederlandske fagfolk. Har vi begynt å sykle mer til jobb, og har pandemien hatt innflytelse på dette? Hvilken provins er foregangsmannen innen sykling? Og hvilken bransje er mest i salen? ALD Automotive fant ut av det og samlet de beste faktaene. Sammenlignet med i fjor har det vært en liten økning i antall fagfolk som bruker sykkelen til pendling. I 2020 var dette 46 prosent og ytterligere 17 prosent som bruker sykkelen i kombinasjon med offentlig transport. I år er det henholdsvis 49 og 16 prosent.

Antall fagpersoner som sykler til jobb minst en gang i uken har økt fra 11 til 13 prosent. Antallet syklister som gjør dette hver dag har også økt, og øker fra 19 til 23 prosent. Gruppen av 'godt vær' syklister vokste også fra 8 til 12 prosent. Og gruppen som sier at de aldri går på sykkel, har gått ned med 7 prosent (34% mot 27%).

"Alt i alt kan vi derfor konkludere med at arbeidsfolk i Nederland bruker syklene oftere".

Lonneke van der Horst, markeds- og strategidirektør i ALD Automotive.

Sunt, billig og raskt

For nesten halvparten av de profesjonelle er vitalitet hovedårsaken til å ta en sykkel. COVID-19 spiller faktisk ikke lenger en rolle i dette.

“I fjor angav 14 prosent at korona var en grunn til å bruke sykkelen som et alternativt transportmiddel. Nå bare 1 prosent. For det meste er helse fortsatt topp prioritet. En stor gruppe har også lagt merke til at det er et billigere alternativ, og at dette følger på andreplass ”.

Lonneke van der Horst, markeds- og strategidirektør i ALD Automotive.

Generasjon X -foregangsmann i sykling til jobb

De mest fanatiske syklistene er i aldersgruppen 45-59 år. Med 29 prosent er det ikke bare den største gruppen som sykler til jobb, men med 24 prosent også den største gruppen som gjør dette hver dag. Gruppen 30 til 44 er igjen.

Utrecht er sykkelprovinsen i Nederland

Provinsen Utrecht er fortsatt den største sykkelprovinsen med 60 prosent som bruker sykkelen mest for å komme på jobb. Det er påfallende at Gelderland nå ligger på andreplass med 55 prosent som vanligvis sykler til jobb. Mens i fjor bare 14 prosent angav at de syklet daglig. Den økende populariteten til e-sykler kan ha noe å gjøre med dette. Mer enn i noen annen provins eier Gelderland-fagfolk flest e-sykler til 38 prosent. Begeistringen for å sykle til jobb er fortsatt lavere i Drenthe enn i resten av Nederland: bare 35 prosent bruker sykkelen til å komme seg på jobb og hjem.

Utdanningspersonalet er best representert blant syklende. Mer enn halvparten (52 prosent) bruker sykkelen til pendling. Helsearbeidere er også et sykkelelskende yrke; her, med 51 prosent, drar litt mer enn halvparten på sykkelen. Tjenesteleverandører kommer på tredjeplass med 43 prosent, etterfulgt av ansatte som jobber i engros- og detaljhandel eller jobber for regjeringen.

Arbeidsgiver oppfordrer ikke sykling til å jobbe nok

Til tross for at sykling til jobb er på vei oppover, er det en veldig stor gruppe fagfolk (60 prosent) som gjerne vil sykle oftere hvis de bodde nærmere jobben. Undersøkelsen fra ALD Automotive viser at omtrent tre fjerdedeler av yrkesaktive mennesker i Nederland bor innenfor en radius på 20 km. En distanse som lett kan broes med en e-sykkel. Og enda mer med en speed pedelec. For tiden angir 24 prosent av respondentene at arbeidsgiver promoterer sykkelen som et alternativt transportmiddel for pendling. I denne se ALD selv om det er en liten økning, for i fjor var det 18 prosent.

"Vi kunne gjøre det bedre. Vi spurte også hva arbeidsgivere kan gjøre for å oppmuntre til sykling til og fra jobb. I 64 prosent av tilfellene er det bare å tilby en firmasykkel. Syklens popularitet mangler. Flere øker. Hvem vet det med den nåværende økende etterspørselen etter e-sykler og noe insentiv fra arbeidsgivere, vil vi se helt andre tall neste år. "

Lonneke van der Horst, markeds- og strategidirektør i ALD Automotive.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post