Under en større håndhevingsaksjon tirsdag 12. og onsdag 13. oktober i Limburg fant Human Environmental and Transport Inspectorate (ILT) flere alvorlige brudd på maksimal lastebil. ILT overvåker dette fordi overbelastning resulterer i risiko for trafikksikkerhet og skade på infrastrukturen. Dessuten skaper det urettferdig konkurranse overfor transportører som overholder reglene.

Reglene fulgte stort sett

Under aksjonen kontrollerte inspektører fra ILT totalt 306 kjøretøyer. ILT fant 18 brudd. I tillegg ble det gitt 24 advarsler for mindre overskridelser. Inspektør Sander Bijkerk er ikke misfornøyd med disse tallene. "Det er godt å se at de fleste transportører overholder reglene for maksimal belastning. Det var imidlertid en rekke alvorlige brudd. To lastebiler måtte losse på A2 nær Maastricht, fordi de hadde henholdsvis 33% og 27% mer totalvekt enn tillatt. Det samme gjaldt et kjøretøy vi sjekket på Elsloo. Denne lastebilen var 32% og 30% for tung på de to bakre akslene. ” Transportselskapene kan se frem til en bot, påtalemyndigheten bestemmer hvor høy den er.

“Under kampanjen besøkte vi selskaper som har veibruer for inn- og utgående transport. Her overvåket vi veiene på stedet og tok med oss ​​historiske data for videre inspeksjon. Vi sjekket også forbipasserende lastebiler på forskjellige Limburg -motorveier ved hjelp av veisløkker i asfalten. Hvis det ble oppdaget en overbelastet lastebil via veiesløyfen, tok ILT-inspektøren den for en oppfølgingskontroll på et veipunkt. Vi har også jobbet med et mobilt veiesystem på en rekke spesielle steder, for eksempel i Beatrixhaven i Maastricht. ”

Inspektør Sander Bijkerk.

Målrettet kontroll gjennom forhåndsanalyse

Kontrollene fokuserte hovedsakelig på transportører av løse (rå) materialer som sand, jord og grus, den såkalte tipptransporten. Ved utarbeidelsen av denne handlingen foretok ILT en foreløpig analyse av data fra veisløyfene på motorveiene og av veibrodata fra forskjellige selskaper i Limburg. Sander Bijkerk: “Dette tillot oss å fokusere sjekkene på selskaper der det viste seg at overbelastning forekommer oftere. Vi kunne dermed skåne selskapene som overholdt reglene. ”

Veisikkerhet

Formålet med håndhevelsesaksjonen i Limburg var å fremme overholdelse av reglene for maksimal last. Sander Bijkerk: “En overbelastet lastebil medfører ulike farer. På grunn av lengre bremselengde, overdreven belastning og ustabilitet, er en ulykke i et lite hjørne. Med alle de tilhørende konsekvensene for sjåføren, andre trafikanter og infrastrukturen. ”

ILT er forpliktet til trygg, rettferdig og bærekraftig veitransport. Manglende overholdelse av regler for arbeids- og hviletid, lasting eller cabotasje fører til urettferdige konkurranseforhold mellom transportører. I tillegg kan ulykker i veitransport oppstå på grunn av tretthet fra føreren eller overbelastning. Og manglende overholdelse av reglene kan skade veinettet og luftkvaliteten, ifølge Menneskelig miljø og transportinspeksjon.

Les også: Bussjåfører lokket vekk som lastebilsjåfører

Lastebiler ble sjekket av ILT.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post