Uber sang den samme sangen igjen denne uken.

Uber må ansette taxisjåførene sine, har dommeren bestemt. En seier for fagforeningen FNV. Marike Stellinga, økonom og politisk reporter, har i sin spalte i Flyktninghjelpen oppmerksomhet for denne uttalelsen. Uber annonserte like etter dommen at de ville anke. Selskapet gjør dette i sjåførenes interesse, om vi skal tro Maurits Schönfeld, daglig leder Nord-Europa.

Stellinga mener noe annet. «Du vil si: dom avsagt, sak oppklart. Men uheldigvis." Regjeringen håndhever foreløpig ikke eller knapt loven. Skapet må raskt håndheve reglene for å hindre urettmessig innleie av selvstendig næringsdrivende fra såkalte plattformselskaper. Det var også konklusjonen til Sosial- og økonomisk råd (SER). Marike skriver i Flyktninghjelpen at det er skremmende, for ikke å si en skam. Fordi smarte triks for å ha personalets lyster, men ikke byrdene, er skadelige på ulike måter. 

arbeidsgiver

Plattformselskaper benytter seg i stor grad av uavhengige gründere. Retten punkterte kraftig Ubers forsvar: Selskapet mekler ikke bare mellom folk som leter etter en taxi og sjåfører, Uber er en arbeidsgiver. Dommeren slo i den dommen fast at sjåførene er ansatte. Uber må derfor ansette dem og forholde seg til taxitariffavtalen. 

Selskapet sier at det ikke er mulig i det hele tatt fordi denne tariffavtalen er upraktisk for et plattformselskap som Uber. Fagforbundet FNV krever at Uber overholder taxi-tariffavtalen og betaler de ansatte tilbake i henhold til denne tariffavtalen. I følge fagforeningen har Uber jobbet i årevis med en narrekonstruksjon, der den lar taxisjåfører jobbe for seg selv som selvstendig næringsdrivende mens de i realiteten er ansatte.

Les også  Lønnstilbud for Taxi og Helsetransport avslått, aksjoner på vei
Relaterte artikler:
FNV kjemper med Uber om drosjesjåfører er selvstendig næringsdrivende eller ansatte i plattformtjenesten.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post