DVDP-bredde=

Det europeiske transportsikkerhetsrådet ber om fornyet handling og spesifikke mål for å beskytte mindreårige trafikanter, ettersom den siste rapporten viser at mellom 2011 og 2020 døde mer enn 6000 barn under 14 år i trafikkulykker i EU.

Av omtrent 40 anbefalinger til nasjonale myndigheter og EU, oppfordrer ETSC til trygge sykkel- og gangveier til skoler. Ifølge den nye studien har bare syv land i Europa rapportert om obligatoriske lavere fartsgrenser rundt skoler. ETSC sier at veier rundt barnepass og i urbane områder med mange syklister og fotgjengere bør utformes for 30 km/t og lite trafikk. Standard fartsgrense på disse veiene bør være 30 km/t, selv om disse designkriteriene ennå ikke er oppfylt, oppfordrer ETSC EU til å gjøre dette til en formell anbefaling.

Til tross for store fremskritt innen bilsikkerhet de siste årene, er nesten halvparten av barnedødsfallene i trafikken forårsaket av barn som reiser i bil. Det er bare begrenset med data om riktig bruk av barneseter i biler over hele EU, men studier har vist at feil bruk fortsatt er et stort problem. Fra 1. september 2024 kan kun barneseter som oppfyller en ny FN-standard 'R129' selges på EU-markedet. 

Disse setene har en sikrere design og kan kun utstyres med et ISOFIX-system, noe som reduserer risikoen for feilmontering. Montering av ISOFIX-festepunkter har vært obligatorisk i nye biler i EU siden 2014. ETSC sier at sikrere bakovervendte seter bør være påbudt så lenge det er praktisk mulig, helst til barnet er fire år. Barneseter bør også være underlagt reduserte merverdiavgiftssatser.

Med EU satt til å revidere førerkortreglene i år, krever ETSC også obligatorisk teoretisk og praktisk opplæring, samt en praktisk eksamen, for å få et AM (moped) førerkort. ETSC advarer også om at 16 europeiske land tillater barn på 14 eller 15 år å kjøre moped, til tross for en anbefalt minimumsalder i EU på 16 år. Over 14 år er 20 % av dødsfallene i trafikken blant barn mopedister, hvorav de aller fleste er gutter. ETSC sier at EUs anbefalte minimumsalder for kjøring ikke bør senkes for noen kjøretøykategori.

Studieforfatterne fant også store forskjeller mellom land når det gjelder barnesikkerhet. Spedbarnsdødeligheten i Romania er ti ganger høyere enn i Norge, Kypros og Sverige. Mens barnedødeligheten i trafikken er relativt lav, er trafikkdødeligheten for resten av befolkningen også relativt lav og omvendt. Hvis ikke, kan det delvis skyldes at barn i disse landene er mer sannsynlig å bli kjørt til skole og andre aktiviteter med bil enn at de får gå dit på egen hånd på sykkel eller til fots, heter det i rapporten. ETSC.

«Å miste et barn i en trafikkulykke er en tragedie som ingen familie bør oppleve. Mens null barnedødsfall er i ferd med å bli en realitet i enkelte deler av Europa de fleste årene, er det fortsatt en lang vei å gå. Mange av sikkerhetsgevinstene de siste årene skyldes tryggere biler, men å holde barn trygge ved å låse dem inn i metallbur er en pyrrhusseier. Hvis vi vil at friske, aktive barn skal vokse opp til å bli friske aktive voksne, må vi tenke annerledes. Å gjøre byer trygge for barn starter med enkle ting som lavere hastighet og skolegater. Men hvis vi er seriøse med å redusere de hundrevis av barnedødsfall som på tragisk vis skjer hvert år, må vi også redesigne byrommene våre for å holde barna adskilt fra raskt bevegelige kjøretøy og gi dem plass til å leke og bevege seg. ”.

Utskriftsvennlig, PDF og e-post