Ronald De Jong från ANWB anser att vi borde vara nöjda med vårt nuvarande mobilitetsnätverk om vi jämför det med grannländerna. Naturligtvis kan saker alltid förbättras. Som en del av Mobility Alliance har ANWB tidigare angett att något måste göras i området för att fastna i trafikstockningar, på tåget och på cykeln. Han tror också att den nuvarande infrastrukturen inte längre har utrymme att växa ytterligare. Enligt honom finns det en tvåfaldig utmaning i detta. Å ena sidan måste människor tas ur rusningstiden och å andra sidan måste nätverket utanför rusningstiderna utnyttjas bättre.

ANWB har 4,7 miljoner medlemmar, medlemmarna representerar en stor del av den nederländska befolkningen. De frågar regelbundet om den nederländska befolkningens åsikt, vad de behöver nu och i framtiden. Ronald de Jong är Team Manager Mobility & Road Safety. Han och hans team är främst intresserade av förespråkande och sociala projekt.

MaaS-piloter kommer att erbjuda en lösning

De Jong tror inte att MaaS-piloterna från ministeriet för infrastruktur och vattenhantering kommer att erbjuda en lösning här. Han tror inte på deras vision att bilen inte längre är en del av resan. Han känner själv mer för "och lösningen", investerar i infrastruktur och stimulerar smartare användning av hem och flexibelt arbete. Enligt honom borde regeringen ta ledningen när det gäller att lösa det nuvarande mobilitetsproblemet. De ANWB kan ta på sig rollen som kommunikation och erbjuda alternativ, detta är i princip detsamma som vad de gör nu.

På frågan om vad han tror kommer att bli den viktigaste utvecklingen på området rörlighet under de kommande fem åren ger han två svar: Den ökande urbaniseringen och det medföljande trycket på det offentliga rummet. Den tekniken kan uppnå ett bättre förhållande mellan infrastruktur och fordon, så att det aktuella nätet kan utnyttjas optimalt. Dessutom tillägger han också att MaaS-apparna kommer att fortsätta att vara en viktig del av rörligheten, precis som nu.

självkörande bil kommer att dominera gatuscenen

De Jong tror inte att vi kommer att röra oss annorlunda 2050 än nu, men han tror att vi vid den tiden kommer att ha mer kontroll över flödet av resan. Och det gör resande multimodal enklare och mer pålitlig. Han tror att den elektriska och självkörande bilen kommer att dominera gatuscenen år 2050. De Jong hoppas att 2050 människor kommer att optimera och resa mindre. Han anser också att regeringen bör underlätta ett flexibelt transportsystem för att åstadkomma denna rörlighetövergång. Genom att betala per resa är till exempel en delad bil ett exempel på detta. Han tror inte att mobilitetsproblemet kommer att lösas 2050, det kommer att fortsätta att klämma utrymme mellan byggnader och utrymme för infrastruktur. Han tror att restiden kommer att bli arbetstid. Han tycker också att det förflutna är den bästa förutsägaren för framtiden.

Läs också: Nästa mobilitetsfas leds av baby boomers

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
Ronald de Jong - ANWB
Utskriftsvänlig, PDF och e-post