Elbilen blir allt mer attraktiv för konsumenterna. Det totala antalet helt eldrivna bilar på holländska vägar ökade från mer än 145.000 2020 216.000 till 2021 XNUMX XNUMX. Samtidigt är elkörning fortfarande långt kvar för en stor grupp holländare. Den höga köpeskillingen är fortfarande den största stötestenen. 

Dessutom upplever cirka 62 % av privatpersonerna idag utbudet på andrahandsmarknaden för begränsat. För att få med hela Nederländerna är det mycket viktigt att inköpsstödet för elbilar bibehålls. Detta framgår av Elektrisk körmonitor som ANWB presenterar idag för femte gången. 

En betydande grupp privatpersoner gick över till elbil förra året. Det beror främst på inköpsstödet för både nya och begagnade elbilar. Dessutom har utbudet av prisvärda nya modeller ökat och utbudet har förbättrats rejält de senaste åren. De totala driftskostnaderna för en genomsnittlig elbil är nu lägre än för en genomsnittlig bensinbil. En viktig vändpunkt har därmed uppnåtts. 

Speciellt personer med egen uppfart eller parkeringsplats (41 %) tycker att eldrift är ett intressant alternativ. De besväras mindre av en begränsad offentlig laddinfrastruktur och kan ladda billigare hemma. Har de dessutom egna solpaneler blir bytet till elbil ännu mer attraktivt eftersom de då kan ladda med sin egen el. 

De främsta anledningarna för konsumenter att köpa en elbil: 

51 % för miljön

32% tankar aldrig mer

32% ekonomisk att använda

24% bra köregenskaper

23 % förberedda för framtiden

23% kör på egen energi

Även om köpviljan har ökat under de senaste fem åren är den totala andelen elfordon i den holländska fordonsflottan fortfarande mycket begränsad. Av de 8.8 miljoner bilar som kör runt i vårt land är bara 216.000 2025 helt eldrivna. Mycket återstår att göra för att uppnå de politiska målen. Men för många holländare är det höga inköpspriset för en ny elbil fortfarande ett hinder. Andrahandsförarna bland dem tycker också att utbudet av elbilar på andrahandsmarknaden fortfarande är för begränsat. De väntar på de fordon som nu köps nya och som kommer att finnas tillgängliga som prisvärda begagnade bilar från XNUMX.

De främsta anledningarna till att konsumenter inte köper en elbil: 

51% för dyrt att köpa

31% nuvarande bil behöver ännu inte bytas ut

29 % intervall är otillräckligt

27 % för få offentliga laddstationer

26 % kvalitet/ batteritid

21% ingen möjlighet att ladda

På vägen mot nollutsläpp år 2050 vill regeringen att alla nysålda personbilar ska vara eldrivna år 2030. För att påskynda denna övergång måste den stora grupp holländare för vilka elkörning för närvarande är omöjlig, övertalas. För att uppnå detta är det enligt ANWB nödvändigt att skapa en stor andrahandsmarknad för prisvärda elbilar. Därför anser ANWB att inköpsstödet bör behållas och utökas under de kommande åren. Först med ett tillräckligt stort inflöde av prisvärda elbilar kan en mogen begagnatmarknad uppstå om 3 till 4 år. Dessutom bör eldriften även i framtiden ha skattefördelar. Det är också viktigt att ytterligare bygga ut laddinfrastrukturen.

ANWB anser att bilmobilitet i framtiden bör vara säker, ren, effektiv, prisvärd och tillgänglig för alla. Elkörning är en oumbärlig länk i detta, därför kommer ANWB att fortsätta arbeta för detta som en social organisation på alla möjliga sätt. 

Läs också: 150 miljoner för renare och smartare transporter

Elbilen blir allt mer attraktiv för konsumenterna.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post