Bensinpriset i Nederländerna har stigit kraftigt i år. Den som nu fyller på en liter E10 (Euro95) har tappat cirka 40 eurocent mer än i början av 2021. På grund av oro för den nya omikron-varianten av coronaviruset har de globala oljepriserna nyligen sjunkit under sin toppnivå i oktober, men det nederländska föreslagna försäljningspriset för bensin verkar sluta året långt över 2 euro per liter.

Enligt konsumentkollektivet UnitedConsumers, som dagligen följer fem stora oljebolags rekommenderade priser, är det genomsnittliga rekommenderade priset på måndag mer än 2,08 euro per liter. I början av detta år var det fortfarande cirka 1,68 euro. Den högsta nivån nåddes den 18 november, då literpriset toppade på rekordhöga 2,145 XNUMX euro. Priserna på gasol och diesel gick också till oöverträffade nivåer i år.

Pumphållare kan avvika från de rekommenderade detaljpriserna. Bilister betalar vanligtvis mest på bensinstationer längs motorvägen. Enligt prisjämföraren fuel-finder.nl är det fortfarande möjligt att fylla E10 till cirka 1,80 euro per liter vid olika billiga pumpar i norra landet.

Corona kris

Marknadsexperten Paul van Selms från UnitedConsumers indikerade redan i slutet av förra månaden att Nederländerna troligen kommer att sitta fast med bensinpriser kring 2 euro per liter under en längre tid. Han påpekade att situationen på oljemarknaderna egentligen inte hade förändrats strukturellt efter den första chocken från upptäckten av omikron.

Medan den globala ekonomin återhämtar sig från coronakrisen ökar efterfrågan på olja i snabb takt. Men oljeproducenternas kapacitet har släpat efter. En annan faktor är att de stora oljeproducerande länderna i oljekartellen OPEC och allierade Ryssland är villiga att öppna oljekranen betydligt extra. Upptrappningen av produktionen görs mycket noggrant och varje begränsad produktionsökning diskuteras utförligt.

Brentolja, riktmärket för olja från Europa, Afrika och Mellanöstern, handlas för närvarande till nästan 79 dollar per fat. Det högsta priset i år var strax under 87 dollar per fat och registrerades den 25 oktober. I början av 2021 låg priset på Brentolja fortfarande runt 51 dollar per fat.

Läs också: Tankning och retur, rejäl prislapp för leasingbilar

Pumphållare kan avvika från rekommenderade priser
Utskriftsvänlig, PDF och e-post