Op verschillende plekken in het land verzakt het spoor door de droogte.De verzakkingen in het spoor zijn volgens ProRail het gevolg van droogte en periodes met juist veel regen. De spoorbeheerder zegt dat de verzakkingen geen gevaar opleveren, maar op het traject bij Culemborg heeft ProRail de snelheid al moeten verlagen. Bij het spoor zijn inmiddels sensoren geplaatst.

In de praktijk gaat het volgens ProRail tot dusverre om verzakkingen van hooguit enkele centimeters in een periode van meerdere dagen. Tot nu toe werd de situatie op en rond het spoor in de gaten gehouden door systematische, fysieke controles en naar aanleiding van meldingen van machinisten. In de proef die ProRail nu houdt, meten sensoren iedere tien minuten of er afwijkingen zijn. De gegevens die daaruit voortkomen, worden gebruikt om tijdig in te grijpen.

Zodra het spoor tekenen van verzakking vertoont, kan ProRail in de nacht een zogeheten stopmachine over het spoor laten rijden. Die kunnen er in één rit voor zorgen dat het weggezakte grind weer onder het spoor terecht komt en dat bielzen en spoor recht liggen.

Door tijdig in te grijpen kan ProRail voorkomen dat treinen hun snelheid moeten verlagen op verzakte spoorvlakken. Normaal rijden we bij Culemborg 130 kilometer per uur, nu 100. “Het gaat om seconden, voor de dienstregeling heeft dit geen gevolgen.”, aldus ProRail.

Naar aanleiding van de proef rond Culemborg wordt gekeken of de sensoren op lange termijn landelijk ingezet kunnen worden. Door veel gegevens te verzamelen hoopt men verzakkingen te kunnen voorspellen.

De verzakkingen worden op meerdere plekken in het land opgemerkt. Vooral bij spoortrajecten langs rivieren. Daar constateert ProRail dat de grondopbouw ‘van wisselende kwaliteit is’. Samen met spooraannemer Strukton Rail werkt ProRail voor Culemborg aan een definitieve oplossing. Na het groot onderhoud – ergens in 2021 of 2022 – moet het gedaan zijn met de verzakkingen.

Lees ook  Minder betalen voor je treinreis door vroegboekkorting

Lees ook:

Reizigersvereniging Rover is blij met idee voor nieuw betaalsysteem OV

 

Print Friendly, PDF & Email