Print Friendly, PDF & Email

Veel feestvierders blijken met het openbaar vervoer naar de Gentse Feesten te komen. De bussen vervoerden 29% meer feestvierders dan vorig jaar op de openingsdag. De Lijn laat ook andere trams en bussen wat langer rijden én zet opnieuw nachtbussen in die de buurgemeenten bedienen.

De NMBS voorziet een speciaal ‘Gentse Feesten’-treinbiljet, je betaalt zo de helft minder voor een bezoekje aan Gent (heen-en-terug). Je kan met het biljet ook de bus en tram nemen én de dag erop terugkeren. Als je met de fiets komt, kan je die kwijt in één van de 12.000 fietsenstallingen. 

Kunstenaar en muzikant Walter De Buck blies weer leven in de Gentse Feesten eind de jaren 60. Hij begon met een groepje vrienden aan Sint-Jacobs in Gent weer met alternatieve concerten, er was ruimte voor kunst en kinderanimatie. Elk jaar groeiden de feesten en sloten meer en meer pleinen, initiatiefnemers, kunstenaars en muzikanten zich aan. De Gentse Feesten verspreidden zich als een inktvlek over de stad. 

De eerste dag van de Genste Feesten lokte 105.000 bezoekers. Dat zijn er 5.000 minder dan de eerste dag in 2018. Het openingsevenement was volgens de stad goed voor 10.000 bezoekers.

Vrouwenurinoir en circulair toiletpapier

Om alle feestgangers ook vlot sanitair te kunnen bedienen voorziet de stad bijna 80 toiletten (openbare toiletten én containers), goed voor bijna 240 wc-potten, en er zijn 300 urinoirs. Voor het eerst is er ook een speciaal model voor vrouwen. Handen wassen kan met 430 liter zeep, er zijn 350.000 handdoekjes en er zijn 17.500 rollen wc-papier voorzien. Dat toiletpapier is extra bijzonder want helemaal gerecycleerd. Het is gemaakt van handdoekjes die werknemers gebruikten de afgelopen maanden. Ze zijn verzameld en proper gemaakt met een natuurlijk schoonmaakmiddel en nu dus circulair toiletpapier. 

Lees ook  Velo-city: Gent trapt af, fiets mee in de grote Bike Parade
Feest op het Sint-Baafsplein te Gent
Gent voorziet stad van 300 urinoirs