Print Friendly, PDF & Email

Rover betreurt het besluit van NS om per 1 januari 2021 de middagspitskorting af te schaffen binnen het voordeelurenabonnement (VDU). Rover en de andere consumentenorganisaties in het Locov hebben negatief op het afschaffen geadviseerd. In hetzelfde advies heeft Rover aangedrongen op samenwerking met andere vervoerders. Zij hebben destijds zorgen geuit over:

“De ongecoördineerde invoering van achteraf betalen door de gehele OV-sector. Hierdoor ontstaat met name voor frequente OV-ketenreizigers (trein en metro/tram/bus) een onduidelijk aanbod met lastig uit te leggen beperkingen.”

Een groot deel van de andere NS-abonnementen gaat per 2021 over naar NS Flex, waarbij de treinreiziger achteraf betaalt voor de reis. Rover is positief over deze nieuwe abonnementen en had een aardige vinger in de pap bij de invoering. Rover ziet liever dat NS de VDU-kaarthouders verleidt om vrijwillig naar NS Flex over te stappen in plaats van het abonnement te versoberen.

NS negatief geadviseerd over het afschaffen

“VDU-abonnementhouders zijn trouwe klanten van NS. Door het VDU-abonnement af te schaffen verwachten wij dat veel klanten zullen heroverwegen of ze überhaupt nog wel een abonnement willen. Als zij besluiten geen nieuw abonnement te nemen verhoogt dit de drempel voor deze klanten om met de trein te reizen”, staat in het advies aan NS.

Rover en de andere consumentenorganisaties hebben NS negatief geadviseerd over het afschaffen van de VDU-kaart. Na het negatieve advies besloot NS het voordeeluren abonnement inclusief Keuzedagen wel te behouden, maar de middagspits alsnog te schrappen. 

Ter “compensatie” verlaagt NS het abonnementsgeld met €7, wat niet in verhouding staat tot het verlies van korting. Rover ontvangt dan ook veel klachten over deze wijziging. Veel reizigers beschouwen de wijzigingen als een vorm van contractbreuk. 

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat

NS mag dit soort wijzigingen echter volgens de productvoorwaarden wel degelijk doorvoeren. VDU-kaarthouders ontvangen nog bericht van NS en zullen dan ook de gelegenheid krijgen om desgewenst het abonnement per direct op te zeggen en naar rato een deel van het abonnementsgeld terug te ontvangen.

Lees ook: Volgens Rover is reiziger producent en eigenaar van ov-data

Privacy Policy
Lees ook: Rover en ov-data