Nederlandse werknemers gaan massaal terug naar kantoor. In juli ging 78% van de werknemers naar kantoor, maar destijds gemiddeld slechts drie dagen per week. Ondanks het dringende advies van de Rijksoverheid om zoveel mogelijk thuis te werken, verwacht 74% van de Nederlanders op kantoor te verschijnen in september, voor gemiddeld 3,5 dag per week. Dat blijkt uit onderzoek (*) van het zakelijke mobiliteitsplatform Toogethr en onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel.

De toename van het aantal dagen dat werknemers naar kantoor gaan, is significant. De grote vraag is: hoe gaan straks al die werknemers weer veilig op hun werk komen? Vóór de uitbraak van het coronavirus ging 60% van de werkende Nederlanders met de auto en bijna een derde (31%) met de fiets naar hun werk. Maar in september verwacht ruim een derde (67%) met de auto te forenzen. Een zevende van de werknemers nam voor corona de trein (13%) en/of de metro, tram, bus (13%) om naar werk te gaan, in september zal dit bijna halveren (respectievelijk 8% en 7%).

Coronavirus

De vrijheid om te vertrekken wanneer men wil (54%), is het belangrijkst in de keuze voor het vervoermiddel in september. Daarnaast geeft men aan dat het coronavirus ook enigszins van invloed is. Drie op de tien (29%) wil geen coronamaatregelen nemen en een kwart (23%) wil onderweg geen risico lopen besmet te raken. Voor mannen is de vrijheid om te kunnen vertrekken wanneer men wil (61% versus 47%) en geen gedoe met een parkeerplek vinden (18% versus 7%) belangrijker dan voor vrouwen.

Opvallend genoeg verwacht de autorijdende forens geen extra – of evenveel – parkeerproblemen als voorheen. Drie op de vijf (62%) werknemers die voor corona met de auto reisde en denkt dit ook in september te doen, verwacht evenveel parkeerproblemen als voor de corona-uitbraak. Een kwart verwacht zelfs minder parkeerproblemen.

Joost Bijlsma, oprichter en CEO van zakelijk mobiliteitsplatform Toogethr: ‘Als iedereen én in groten getale weer naar kantoor gaat én massaal de auto pakt, kan het weleens onverwacht druk gaan worden als er geen maatregelen worden genomen om de aankomst van personeel uit te smeren. De Rijksoverheid roept daarom werkgevers op zoveel mogelijk de werktijden te spreiden. Indien dat niet afdoende gebeurt in september, dan zorgen de extra automobilisten op de weg ongetwijfeld voor problemen op het gebied van bereikbaarheid, extra belasting van het wegennet met mogelijk verhoogde filedruk en nadelige effecten op het milieu door verhoogde uitstoot’.

* Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 5 en 18 augustus door Ruigrok NetPanel, in opdracht van Toogethr. De doelgroep voor dit onderzoek bestaat uit werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, bedrijfsomvang en sector. Representativiteit is verkregen door middel van een weging van de resultaten achteraf. Als steekproefkader is gebruikgemaakt van NetPanel, het online consumentenpanel van Ruigrok NetPanel. In totaal hebben n=538 respondenten van 25 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld.

Foto rechts: Depositphotos.

Lees ook:Kuchschermen in order voor bus en tram bij Steinfort Glas

Verkeersdrukte in Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email