Print Friendly, PDF & Email

We hopen het natuurlijk nooit mee te maken maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje, wat moeten we doen als we bij de bezinepomp de verkeerde brandstof tanken? Ik hoor je denken, hoezo tank je de verkeerde brandstof? Nou stel je huurt of leent een auto en die loopt op een andere brandstof dan je eigen vertrouwde auto, en je staat bij de benzinepomp en let niet op en tankt uit gewoonte de brandstof die je altijd tankt met je eigen auto. Zo snel kan een foutje gemaakt zijn, met alle gevolgen van dien. Het blijkt volgens diverse media toch nog een veel voorkomend probleem te zijn. En het blijkt vaker te gebeuren met benzine in een dieselauto dan andersom, dit omdat het vulpistool van benzine een smallere tuit heeft en makkelijk in de vulopening past van de dieselauto. De tuit van het vulpistool van diesel is wat groter en dat merk je sneller als je deze in de vulopening van een benzineauto steekt.

Weten we eigenlijk wel wat we moeten doen als we de verkeerde brandstof hebben getankt. Hopelijk kom je erachter tijdens het tanken want het is erg belangrijk dat je niet met de auto gaat rijden. Door het rijden kan er schade ontstaan aan onder andere het injectiesysteem, met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk de wegenwacht of pechhulpinstantie belt, zij beschikken namelijk over speciale voertuigen die de verkeerd getankte brandstof uit je auto kunnen halen en veilig kunnen afvoeren. De kosten van schade die kan ontstaan door het verkeerd tanken kunnen behoorlijk oplopen. Bij de ANWB betaal je als je een ANWB-lidmaatschap hebt een eigen bijdrage van 50 euro als ze moeten komen bij pech ontstaan door het tanken van een verkeerde brandstof, de kosten van eventuele verdere ontstane schade die gerepareerd moet worden is uiteraard voor eigen rekening.

Lees ook  ANWB: Ondernemers kiezen massaal voor deelmobiliteit

Lees ook: Regels caravan voor de deur parkeren verschillen per gemeente