Print Friendly, PDF & Email

Je kent het wel volle fietsenrekken bij met name de gratis en onbewaakte fietsenstallingen in Nederland waar de fietsen letterlijk uit de rekken puilen. Hoe vind je hier in hemelsnaam je fiets ooit terug? Na een lange tijd je fiets hier te hebben gestald en er verder niet meer naar omgekeken te hebben door bijvoorbeeld een schoolvakantie kom je erachter dat je fiets er niet meer tussen staat, ook niet op een andere plek in de fietsenstalling. Dit terwijl je toch zeker weet dat je hem in deze fietsenstalling hebt gezet. Wat nu? Is je fiets gestolen of is de fiets opgeruimd door de stallingseigenaar of de gemeente? 

Beide opties zijn namelijk mogelijk. Ooit gehoord van de term: ‘weesfietsen’? ‘Weesfietsen’ zijn fietsen die op openbaar terrein gestald staan en al een langere tijd niet meer zijn gebruikt. De eigenaar van deze fietsen zijn onbekend. Deze ‘weesfietsen’ zijn in veel gemeenten een groot probleem en een doorn in het oog. Veel gemeenten in Nederland verwijderen deze fietsen en dat levert grote voordelen op voor de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. 

De stationsomgeving bijvoorbeeld is vaak toch het visitekaartje van de gemeente, het biedt een veel prettiger aanblik wanneer die er opgeruimd uitziet, en niet dat er her en der grote aantallen fietsen staan geplaatst en dat uitpuilende fietsenrekken in stallingen het straatbeeld vormt. De ‘weesfietsen’ krijgen in eerste instantie eerst een label aan het stuur of frame. Op dit label staat dat de fiets op een bepaalde datum zal worden opgeruimd. 

Lees ook  Debat: discussie over hoofddoekjes bij boa's op straat laait op

Als de fiets er op die datum nog staat met het label onaangeraakt dan is het een ‘weesfiets’. Deze ‘weesfietsen’ worden weggehaald uit de fietsenstalling en opgeslagen in een zogenaamd fietsendepot. Je kunt op de website van de beheerder van de fietsenstalling terugvinden waar je fiets naar toe is gebracht en hoelang deze daar bewaard wordt. Het kan zijn dat er kosten zijn verbonden voor het verwijderen van je fiets. Hoelang het duurt voordat een fiets een label aan het stuur of frame krijgt kan per gemeente verschillen, variërend van twee tot vier weken.

Lees ook: Herstel van zakelijke reizen binnen twee jaar