Het was vanmorgen zover, in verschillende regio’s in ons land moesten mensen hun autoruit krabben. Dit is één van de vele winterongemakken waar we elk jaar weer door verrast worden en eigenlijk helemaal niet op zitten te wachten. Eerder ons bed uitkomen om het ijs van de ruiten te bikken is niet iets waar we naar uitkijken in de winter. De eerste officiële vorstdag van deze herfst is vandaag een feit, maar autoruiten kunnen namelijk ook bevriezen als de temperatuur buiten niet onder het vriespunt komt. Autoruiten kunnen al bevriezen als de temperaturen buiten nog enkele graden boven nul zijn.

Dit komt omdat niet alleen het aardoppervlak ’s nachts warmte verliest, ook objecten zoals je auto verliezen warmte. Je autoruit wordt kouder dan de lucht en begint de lucht erboven af te koelen. Koudere lucht kan minder vocht bevatten en daardoor ontstaan op een gegeven moment druppeltjes, waardoor je autoruit nat wordt. Als je autoruit dan afkoelt tot onder nul graden, dan bevriezen deze druppeltjes en vormt het een ijslaag op je autoruit. De wegenwacht heeft het altijd druk in de maanden dat de temperaturen dalen. Gelukkig kunnen we zelf allerlei voorbereidingen doen om deze winterongemakken zo klein mogelijk te maken.

Je kunt ‘s avonds een deken of iets dergelijks op je voorruit en achterruit leggen, dit scheelt je flink krabben. De rubbers van je deuren invetten zodat je je deuren gewoon open krijgt, scheelt ’s ochtends gestress. Ook is er de ruitontdooier spray, een aantal keer sprayen en je ruit is helemaal ijsvrij. Wat ook belangrijk is dat je ruiten aan de binnenkant van je auto droog zijn, dit voorkomt ijsvorming aan de binnenkant van je autoruiten. Voor de luie mensen en koukleumen onder ons, het aanzetten van je auto en de verwarming op de hoogste stand zetten om je auto ijsvrij te maken en dan weer naar binnen gaan om je koffie op te drinken wordt afgeraden. Je koude motor stationair laten draaien is volgens diverse partijen niet goed voor je auto. Ook gebruikt de koude motor veel meer benzine en dit is weer slecht voor het milieu. Dus om zo min mogelijk last te hebben van deze winterongemakken kun je beter wat voorbereidingen treffen. Het niet goed ijsvrij maken van je auto kan je een boete opleveren van €230 euro.

Lees ook: Den Haag stelt dat waterstof niet ‘groen’ genoeg zou zijn

sneeuw
Koning winter kan voor veel ongemakken zorgen.
Print Friendly, PDF & Email