Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De zomer is in het land en de knaldrang staat garant voor tal van festivals, tuinfeesten en terrasjes. Een ideaal moment om vrienden te ontmoeten, maar ook om eraan te herinneren dat de weg opgaan na een glas of joint niet zo onschuldig is. In Brussel spelen alcohol en/of drugs een rol bij 11% van de ongevallen met zwaargewonde of overleden slachtoffers. In haar nieuwe campagne tegen rijden onder invloed, verwijst Brussel Mobiliteit naar succesvolle actiefilms uit de jaren ’80 en ’90 waarin de helden elkaar nooit in de steek laten.

Bijna de helft van de Brusselaars (44%) geeft toe zich af en toe onder invloed van alcohol te verplaatsen en dit ongeacht het vervoermiddel. Eén op vijf beweert dit zelfs regelmatig te doen. Het is ook opvallend dat 3,8% van de jongeren zegt regelmatig onder invloed van cannabis of lachgas te rijden. Dit probleem stelt zich voor alle verplaatsingsmiddelen. Van de Brusselaars die toegaven onder invloed van alcohol, drugs of lachgas gereden te hebben reed ​ 1 op 2 met de auto, 1 op 3 met de fiets en 1 op 10 met de e-step. Deze verontrustende vaststellingen zetten Brussel Mobiliteit ertoe aan om rijden onder invloed in al zijn vormen aan te pakken.

"In Brussel gaan we voor vision zero, of nul verkeersslachtoffers. Alcohol en drugs in het verkeer zijn dan ook absoluut onaanvaardbaar. Het is het essentieel om hierover te blijven sensibiliseren. Als je de baan op gaat, heb je al je aandacht nodig. Onder invloed van drugs en alcohol vorm je, zelfs zonder het te willen, een gevaar voor jezelf en anderen."

Sensibilisering…

Met een knipoog naar succesvolle actiefilms van de jaren ’80 en ’90 maakt Brussel Mobiliteit in haar nieuwe campagne duidelijk dat vrienden elkaar nooit in de steek laten en voor elkaar zorgen, ook tijdens een avondje uit.

Omdat 27% van de zwaargewonde en overleden verkeersslachtoffers tussen 18 en 30 jaar is, richt de campagne zich in de eerste plaats tot deze leeftijdsgroep. Dat betekent dat de campagne zich vooral online afspeelt en op affiches in populaire Brusselse uitgaansbuurten en op festivals. Op de campagnewebsite staan tips naargelang de toestand van de vrienden, gaande van “lichtjes tipsy” over “goed in de wind” tot “ladderzat”.

Best is de terugrit al bij het begin van de avond te organiseren, wanneer iedereen nog helder is: het openbaar vervoer of een taxi, ter plaatse overnachten of een Bob aanduiden. De e-step en de fiets zijn géén oplossing: wie onder invloed rijdt vormt een gevaar voor zichzelf en de andere en dit ongeacht het verplaatsingsmiddel.

… en controle

Het risico op een ernstig ongeval neemt al toe vanaf 1 glas alcohol en wordt vermenigvuldigd met 200 bij het gebruik van veel alcohol of de combinatie van alcohol en drugs. Toch blijft het aantal overtredingen voor rijden onder invloed van alcohol maar vooral van drugs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toenemen, vooral tijdens feestperiodes. ​ Dat blijkt ook uit de resultaten van de controles uitgevoerd in het kader van de winterse Bob-campagnes.

In Brussel geldt een nultolerantie voor rijden onder invloed van drugs: de onmiddellijke inning wordt niet toegepast maar het rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken en de overtreder wordt gedagvaard voor de politierechter. Drugs kunnen uren tot dagen na gebruik opgespoord worden met een speekseltest. De straffen zijn streng en nog zwaarder voor jonge chauffeurs, recidivisten en bij ongevallen met lichamelijke schade.

Gerelateerde artikelen: