Print Friendly, PDF & Email
Chiron

Het idee is eenvoudig, maar krachtig. Sommigen tonen zich bezorgd over de verkeersveiligheid, anderen vinden dat het zo stilaan welletjes is geweest met de aandacht voor de LGBTQI+-gemeenschap.

Naast het ophangen van de regenboogvlag en het verspreiden van affiches werd ook één kruispunt permanent uitgerust met LGBTQ-verkeerslichten te Hemiksem. De gemeente pakte naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie uit met een primeur, maar volgens een aantal socialemediagebruikers zijn de LGBTQI+-verkeerslichten op een kruispunt in de gemeente niet wettig en in strijd met de verkeerswetgeving. Dat heeft ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS) bevestigd aan de media. Het initiatief komt volgens Het Laatste Nieuws van schepen Kris Verbeeck (CD&V).

Het idee is eenvoudig, maar krachtig. Het vervangen van de traditionele mannelijke en vrouwelijke pictogrammen op voetgangersverkeerslichten door pictogrammen die verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties weerspiegelen. Het ontstaan van LGBTQ-verkeerslichten is een teken van de voortdurende evolutie van onze samenleving en een stap in de richting van een wereld waarin iedereen zich vrij en veilig voelt om zichzelf te zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Elke gemeente in Vlaanderen kan regenboogzebrapad krijgen als lokaal bestuur daar om vraagt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil in iedere gemeente of stad in Vlaanderen één regenboogzebrapad aanleggen en onderhouden, als het lokaal bestuur dat vraagt. Het AWV zal daarbij ook zelf instaan voor de kosten, zo maakte Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) eerder bekend. 

Het is een klein maar symbolisch gebaar dat zichtbaarheid en erkenning geeft aan de LGBTQ-gemeenschap in de publieke ruimte.

Het concept van LGBTQ-verkeerslichten ontstond uit de behoefte om openbare ruimtes meer inclusief en representatief te maken voor de diversiteit in de samenleving. Het idee is eenvoudig, maar krachtig: het vervangen van de traditionele mannelijke en vrouwelijke pictogrammen op voetgangersverkeerslichten door pictogrammen die verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties weerspiegelen.

Het eerste bekende gebruik van LGBTQ-verkeerslichten was in Wenen, Oostenrijk, in 2015. De stad introduceerde deze verkeerslichten als onderdeel van een bredere campagne ter voorbereiding op het Eurovisie Songfestival en de Europride (een jaarlijks terugkerend evenement gericht op de bevordering van de rechten van de LGBTQ-gemeenschap). 

De nieuwe verkeerslichten waren voorzien van paren van hetzelfde geslacht en alleenstaande figuren met een hartvorm, die verschillende soorten relaties en liefdesuitingen vertegenwoordigen. Dit initiatief werd positief ontvangen door zowel de lokale bevolking als bezoekers, en andere steden begonnen al snel het idee over te nemen.

Gerelateerde artikelen: