Print Friendly, PDF & Email
AppStores

Op dit moment zijn er dagelijks vier treinen die tussen Amsterdam en Londen rijden.

Van juni 2024 tot mei 2025 zullen er vanuit Amsterdam geen treinen naar Londen vertrekken vanwege uitgebreide renovaties aan het Amsterdam Centraal Station, aldus de mededeling van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat de Eurostar, de treindienst in kwestie, gedurende deze periode niet vanuit Amsterdam kan opereren.

De bouwactiviteiten maken het onmogelijk om de douanepost op Amsterdam Centraal te huisvesten. De noodzakelijke paspoort- en bagagecontrole blijft nodig, aangezien het Verenigd Koninkrijk niet deel uitmaakt van de Schengen-douanezone.

Heijnen uit haar grote teleurstelling over het niet vinden van een oplossing voor dit probleem, waardoor dagelijks honderden reizigers hinder ondervinden. Reizigersvereniging Rover betreurt het dat de treindienst voor zo’n lange duur wordt onderbroken. Directeur Freek Bos reageert ontevreden: “Dit is eigenlijk onacceptabel. Het is een zeer succesvolle service en nu wordt er ingegrepen. Er moet toch een oplossing mogelijk zijn?”

Freek Bos hoopt dat de Tweede Kamer donderdag, als er gesproken wordt over het spoor en internationale treinen, ook gaat aandringen op een oplossing.

Op dit moment zijn er dagelijks vier treinen die tussen Amsterdam en Londen rijden, en Eurostar overwoog de introductie van een vijfde trein. Een vertegenwoordiger van Eurostar meldt aan ANP dat de route tussen Amsterdam en Londen een van hun meest succesvolle routes is.

Het is nog onbeslist waar reizigers dienen in te stappen voor de reis naar Londen. Het zou kunnen dat passagiers in Brussel moeten instappen. Het ministerie geeft aan dat Eurostar’s management niet vanuit Rotterdam wil vertrekken, met de redenering dat “de focus ligt op Amsterdam”. Daarnaast is er in Rotterdam geen ruimte voor extra controles.

Maandag komt de CEO van Eurostar Gwendoline Cazenave naar Nederland voor overleg met het ministerie, ProRail en de NS. Het ministerie houdt er rekening mee dat de directie van Eurostar kan besluiten om de gehele dienst tussen Londen en Nederland stop te zetten.

Het bedrijf geeft echter aan dat het uitsluitend vanuit Rotterdam naar Londen rijden niet winstgevend zou zijn. Rotterdam Centraal kan ongeveer 150 passagiers accommoderen door de beperkte ruimte, terwijl de treinen plaats bieden aan 900 reizigers. Zonder de passagiers die in Amsterdam instappen (ongeveer 250), zouden de treinen te leeg blijven. “Een berekening toont aan dat zonder deze treinen dagelijks 21 extra vluchten vanaf Schiphol nodig zullen zijn”, vertelt een woordvoerder aan het nieuwsagentschap ANP.

(Tekst loopt door onder de foto)
Zorg

Zakelijke reiziger naar Londen staat met lege handen

Een duurzaam alternatief ontbreekt tijdens de verbouwing. Daarom wekt het besluit verbazing bij grote werkgevers die duurzaam reizen met de trein stimuleren. De trein naar Londen is voor hen een belangrijk alternatief voor het vliegtuig. Het besluit van de staatssecretaris om de Eurostar naar Londen voor lange tijd op pauze te zetten wordt door de bedrijven ervaren als een flinke domper. Juist nu de roep naar duurzame alternatieven uit het bedrijfsleven steeds luider klinkt

De trein heeft een enorme potentie voor het vervangen van korte afstandsvluchten. Onduidelijk blijft welke opties worden geboden om de zakelijke reiziger naar Londen een duurzaam alternatief te bieden. Het lijkt erop dat de zakelijker reiziger alleen nog het vliegtuig kan kiezen zodra de werkzaamheden in juni 2024 op Amsterdam Centraal van start gaan. Het is verder niet duidelijk of Rotterdam Centraal een opstappunt blijft. Kortom, de zakelijke reiziger staat in de kou.

De Coalitie Anders Reizen, waarbij ruim 70 grote werkgevers zijn aangesloten, willen de CO2 uitstoot van hun zakelijke mobiliteit drastisch terugdringen. Een van de effectieve maatregelen is het vervangen van vluchten voor de trein op de korte afstanden. Bestemmingen tot 700 kilometer worden door de bedrijven zoveel mogelijk met de trein gereisd. Daar hebben zij hun beleid op afgestemd. De mogelijkheid om betrouwbaar te reizen per trein moet dan wel voorhanden zijn.  

De Coalitie Anders Reizen ziet de aangekondigde pauze voor de Eurostar naar Londen als een groot risico. De routines van zakelijke reizigers om de trein te pakken worden zo doorbroken. De Coalitie Anders Reizen roept de staatssecretaris op om breder te kijken hoe de treindienst intact kan blijven en verder uitgebreid kan worden.

Eurostar

Eurostar Group, die nu Eurostar en Thalys omvat, vierde in april 2023 de vijfde verjaardag van rechtstreeks treinverkeer tussen Amsterdam/Rotterdam en Londen. Meer dan 1,6 miljoen passagiers namen al de hogesnelheidstrein tussen Londen en Nederland sinds de eerste rechtstreekse reis vanaf London St Pancras International op 4 april 2018. Vanaf het einde van het jaar zullen zowel Eurostar- als Thalys-treinen onder één enkel merk werken: Eurostar. Er komt één reserveringssysteem en één website met geoptimaliseerde dienstregelingen.

Gerelateerde artikelen:
NS