Pitane Image

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur heeft aangekondigd dat de huidige uitzondering vanaf juli 2024 niet meer zal gelden.

Het einde van de proeftuinperiode voor het rijbewijsvrijstelling van elektrische bedrijfsvoertuigen nadert. Deze proeftuin stond chauffeurs toe om elektrische bedrijfswagens die het maximale toegestane gewicht van 3.500 kg overschrijden tot maximaal 4.250 kg te besturen zonder het bezit van een rijbewijs C. De wijziging om deze vrijstelling permanent te maken is in gang gezet maar ondervindt vertraging door complexe voorwaarden uit de Richtlijn Rijbewijzen.

Na afstemming met de handhavende instanties en de Europese Commissie, is er een tijdelijke oplossing bereikt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal niet handhavend optreden tegen chauffeurs die zonder rijbewijs C deze voertuigen besturen, onder bepaalde voorwaarden. Dit besluit is genomen om te voorkomen dat elektrische voertuigen met een tenaamstelling van voor 1 oktober 2023 buiten gebruik gesteld worden.

Echter, vanaf 1 juli 2024 zal deze uitzondering niet meer gelden, en moeten bestuurders van elektrische bedrijfsvoertuigen alsnog in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs. Deze aankondiging is gedaan door demissionair minister Harbers van Infrastructuur. Dit besluit is een tegenvaller voor ondernemers die geïnvesteerd hebben in duurzaam vervoer, aangezien zij nu geconfronteerd worden met extra kosten.

De Nederlandse overheid streeft ernaar om vanaf 2025 stadscentra te bevoorraden met uitstootloze voertuigen. Dit betekent dat chauffeurs vanaf dat moment ook in het bezit moeten zijn van een vrachtwagenrijbewijs om deze voertuigen te besturen. Deze verandering kan aanzienlijke gevolgen hebben voor ondernemers die hebben geïnvesteerd in deze elektrische voertuigen, omdat het leidt tot extra kosten voor het behalen van het vereiste rijbewijs.

(Tekst loopt door onder de foto)
Afbeelding: Pitane Blue - goed uitkijken welk rijbewijs noodzakelijk is voor een busje.

In de tussentijd is er een samenwerking tot stand gekomen tussen verschillende instanties, waaronder de ILT, JenV, RDW, de politie, het OM, verzekeraars en de Europese Commissie, om een oplossing te vinden voor de handhaving van de nieuwe Richtlijn Rijbewijzen.

Elektrische voertuigen zijn zwaarder dan traditionele bedrijfswagens vanwege de gewichtige batterijpakketten, waardoor ze vaak het maximumgewicht van 3.500 kg overschrijden. Deze situatie speelt in een bredere context van de inspanningen om steden te bevoorraden met uitstootvrije voertuigen vanaf 2025. Er zijn echter verschillende regelingen en uitzonderingen die het aantrekkelijk maken voor ondernemers om dieselvoertuigen aan te schaffen. Zo mogen dieselbusjes en vrachtwagens die voor 2025 zijn gekocht, nog tot 2028 rondrijden, wat de effectiviteit van de zero-emissiezones in de eerste jaren beperkt.

Lees ook  Modern toezicht op taxivervoer een stap dichterbij na succesvolle praktijktoets

De oplossing, bereikt in samenwerking met verzekeraars, Justitie en Veiligheid (JenV), Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), ILT, politie, Openbaar Ministerie (OM) en de Europese Commissie, combineert tijdelijk niet handhavend optreden met het streven om de vrijstelling permanent te maken, waarbij de verkeersveiligheid voorop blijft staan.

Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email