Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De piloten van Brussels Airlines leggen het werk neer van 23 tot 27 maart, een stap die voortkomt uit een slepend conflict met de directie over salarisverlagingen en werkdruk.

Deze actie kan potentieel evolueren tot maandelijkse stakingen als hun eisen onbeantwoord blijven, waarschuwt vakbond ACV Puls. Dit dreigement onderstreept de vastberadenheid van de piloten om hun grieven serieus genomen te zien, in een industrie die zich nog herstelt van de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis.

Het hart van het geschil ligt bij de financiële en arbeidsvoorwaarden die tijdens de pandemie zijn aangepast. De piloten van Brussels Airlines, een trots lid van de Lufthansa Group, hebben naar verluidt elk jaar een gemiddeld loonverlies van 14.000 euro moeten incasseren, naast een toename van de werkdruk met dagen die tot 12 uur kunnen duren. Ondanks een winst van 53 miljoen euro in 2023 voor de Lufthansa Group, blijven de concessies die tijdens de crisis zijn gedaan, permanent van aard, wat wijst op een dieper liggend probleem binnen de sector.

De directie van Brussels Airlines heeft weliswaar een voorstel ingediend om sommige premies te verhogen in een poging de situatie te verzachten, maar volgens ACV Puls-secretaris Jolinde Defieuw is dit aanbod ontoereikend. “Tot nu toe hebben ze heel weinig flexibiliteit getoond,” merkt Defieuw op bij de collega’s van de nieuwsdienst VRT NWS, wat duidt op een mogelijke impasse tussen de twee partijen. De directie van de luchtvaartmaatschappij benadrukt echter dat het voorgestelde pakket een aanzienlijke verbetering van de koopkracht inhoudt en ook tegemoetkomt aan de klachten over werkdruk, over de hele linie van het bedrijf.

Lees ook  Ontevredenheid: taxistaking legt Oostende lam tijdens drukste weekend van het jaar
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Brussels Airlines

De bonden dreigen ermee later nog te staken zolang de directie onvoldoende over de brug komt.

Deze staking, die volgt op een eerdere werkonderbreking in januari, benadrukt de voortdurende onrust binnen het personeel van Brussels Airlines, niet alleen onder de piloten maar ook onder het cabinepersoneel. De impact van de acties reikt verder dan de direct betrokkenen; het treft de gehele bedrijfsvoering en de reizigers, die mogelijk op zoek moeten naar alternatieven. Brussels Airlines probeert de hinder voor passagiers te minimaliseren en benadrukt de negatieve gevolgen van de stakingen voor het bedrijf en alle medewerkers.

In een sector waar de marges al krap zijn, legt deze situatie de fragiele balans bloot tussen werknemerswelzijn en bedrijfsrendement. Terwijl de luchtvaartindustrie zich aanpast aan het post-pandemische tijdperk, worden de uitdagingen van arbeidsrelaties en financiële duurzaamheid steeds duidelijker. De komende dagen zullen cruciaal zijn in het bepalen van de richting van deze voortslepende strijd, met potentiële gevolgen voor de Europese luchtvaart en daarbuiten.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron