Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Tijdens het drukke weekend van Oostende voor Anker, waarbij jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers naar de stad trekken, leggen meerdere taxibedrijven in Oostende het werk neer.

Het maritieme evenement, dat vier dagen duurt, dreigt hierdoor te worden getroffen door langere wachttijden voor taxidiensten. De staking is een reactie op het gebrek aan respect en de slechte communicatie met het stadsbestuur, aldus de betrokken taxibedrijven.

Hassib Ghosi, een 25-jarige taxichauffeur van het taxibedrijf Anker, uitte zijn frustraties in een verklaring aan Het Nieuwsblad. “Het laatste overleg was twee jaar geleden,” zegt hij. De chauffeurs eisen onder meer een breder plan voor standplaatsen dichter bij het station, maar de communicatie met de stad verloopt moeizaam. “Vooral bij de aanvraag van vergunningen of bij het aanbrengen van wijzigingen in routes tijdens evenementen gaat het mis. De politie is vaak niet op de hoogte van veranderingen, wat resulteert in onnodige boetes voor ons.”

Daarnaast klaagt Ghosi over technische problemen met de software van de taximeters, die leiden tot boetes vanwege verkeerde instellingen. “Oostende is de enige stad waar taxi’s niet op tram- en busbanen mogen rijden. Dit maakt ons werk een stuk moeilijker,” voegt hij eraan toe. Ondanks meerdere pogingen om in dialoog te gaan met het stadsbestuur, blijft een oplossing uit. “We hebben geen andere keuze dan het werk neer te leggen om een signaal te geven. Komen er geen oplossingen, dan zullen we harder optreden,” besluit Ghosi.

Hina Bhatti, bevoegd schepen van Open VLD, reageerde verbaasd op de staking en de aantijgingen. “Er is wel degelijk een perfecte communicatie tussen mijn kabinet en de taxibedrijven,” verklaarde ze. “Alle vragen vanuit de sector worden beantwoord. Ik weet dat er ontevredenheid was over de tijdelijke standplaatsen door Oostende voor Anker. We hebben de sector gecontacteerd en begin juni is er een datum geprikt voor overleg om naar de verzuchtingen te luisteren.”

(Tekst loopt door onder de foto)
Marie-Joséplein
Foto: © Pitane Blue - De standplaats is te klein aan het Marie-Joséplein waardoor ze regelmatig boetes krijgen.

De situatie heeft geleid tot veel onrust onder zowel de taxichauffeurs als de bezoekers van het evenement. Het stadsbestuur beweert dat er een datum is vastgesteld voor overleg, maar de chauffeurs geven aan dat er tot nu toe weinig actie is ondernomen. De chauffeurs benadrukken de noodzaak van betere samenwerking en meer begrip van de gemeente voor hun werkomstandigheden, vooral tijdens drukke evenementen zoals Oostende voor Anker.

Een van de belangrijkste eisen van de taxichauffeurs is een vaste standplaats dichter bij het station, wat zowel voor hen als voor hun klanten een grote verbetering zou zijn. Daarnaast vragen ze om het toestaan van taxi’s op tram- en busbanen, iets wat in andere steden wel mogelijk is en hun werk aanzienlijk zou vergemakkelijken.

Het conflict tussen de taxibedrijven en het stadsbestuur lijkt voorlopig nog niet opgelost. De taxichauffeurs hebben duidelijk gemaakt dat zij bereid zijn verdere acties te ondernemen als hun eisen niet worden gehoord. Ondertussen blijft het afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en welke stappen het stadsbestuur zal ondernemen om tot een oplossing te komen.

De staking komt op een bijzonder ongunstig moment, aangezien Oostende voor Anker een van de belangrijkste evenementen van het jaar is voor de stad. Het evenement trekt duizenden bezoekers van binnen en buiten de stad, wat normaal gesproken zorgt voor een grote vraag naar taxidiensten. De staking zou dan ook niet alleen de taxichauffeurs, maar ook de bezoekers en de stad zelf kunnen treffen.

Met het oog op de toekomst hopen de taxichauffeurs op constructieve gesprekken en een betere samenwerking met het stadsbestuur. “We willen gewoon ons werk kunnen doen zonder onnodige obstakels,” aldus Hassib. “Hopelijk kunnen we snel tot een oplossing komen die voor iedereen werkt.”

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
DISPATCH