Nästan hälften av hemarbetarna räknar med att arbeta hemifrån oftare efter koronakrisen. Detta framgår av forskningen från Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM) bland en representativ grupp holländare som besökte tre gånger förra året. ifrågasatt. Vid mätningen förra hösten är läxarbetarna lite mer positiva till att arbeta hemifrån än i de tidigare mätningarna. Antalet personer som upplever fysiska eller psykiska besvär som ett resultat av att arbeta hemifrån är stabilt. Arbetstagare med kontor eller chef har en mer positiv bild av att arbeta hemifrån än andra hemarbetare.

Under det senaste året har många grenar i rörlighetsträdet brutit av eller har uppstått stora, ofta irreparabla, skador. Sammantaget inte ett bra perspektiv för MaaS-utvecklingen. Taxisektorn och kollektivtrafiken kan ha drabbats hårdast. Inte förvånande för att vi jagades ut ur kollektivtrafiken en massa det senaste året. KiM-forskning visar att Mobility as a Service till stor del ses som ett alternativ till kollektivtrafik och inte är ett svar på bilens dominans. Delade skotrar och hyrcyklar går däremot bättre än någonsin.

Finns det fortfarande utrymme för all utveckling av MaaS-plattformen eller måste vi gå tillbaka till rittavla? Enligt forskare vid Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM) Toon Zijlstra, MaaS ser mer ut som en evolution än en revolution för de kommande åren. Kunskapsinstitutet för mobilitetspolitik (KiM) tillhandahåller kunskap för mobilitetspolitiken från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW). Visa Zijlstra studerade stadsdesign vid Avans och vid Eindhoven University of Technology. Efter sina studier arbetade han för Rijkswaterstaat och ministeriet för infrastruktur och miljö genom National Trainee-programmet. År 2016 tog han sin doktorsexamen vid universitetet i Antwerpen för en analys av möjligheterna för mobilitetsbudgeten i Flandern. Toon har forskningserfarenhet inom cykling, kollektivtrafik, parkering, valbeteende och dataanalys. Inom KiM är han främst involverad i projekt inom pendeltrafik, kollektivtrafik, taxi och luftfart. 

Staden är främst den plats där Mobility-as-a-Service (MaaS) lätt kan komma av marken. Resorna som resenärerna ordnar med en MaaS-app har ofta oförutsedda affärsmotiv och social-fritidsresor. Detta är slutsatsen från forskare från Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM) i studien 'Lovande resor för MaaS'. De har samlat de senaste insikterna från MaaS forskningsprogram på KiM i den nya broschyren 'Mobility-as-a-Service: möjligheter och förväntningar'. Enligt KiM-forskare erbjuder staden den mest bördiga grogrunden för en MaaS-app, eftersom det finns ett brett utbud av kollektivtrafik och metoder där. De korta gångavstånden till hållplatser och partiella former gör resor med dessa kollektivtrafik och partiella tjänster attraktiva. 

Läs också: Går MaaS tillbaka till tavlan efter koronakrisen?

Sonila Metushi (MaaS-Lab) i samtal med Özcan Akyol om MaaS under ett Pitane Mobility-möte
Utskriftsvänlig, PDF och e-post