Det holländska vägnätet blir alltmer överbelastat, vilket innebär att de minsta trafikstörningarna år 2040 kan orsaka trafikstockningar med blixtens hastighet. Detta framgår av Integrated Mobility Analysis (IMA) från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning. Med hög ekonomisk och demografisk tillväxt skjuter bilanvändningen i höjden och fördubblar trängseln 2040 jämfört med 2018, säger rapporten. Vägnätet är då så överbelastat att all trafik kör under hastighetsgränsen och mindre störningar snabbt leder till trängsel, även utanför rusningstid. Detta gäller vägar runt stora städer såväl som i regionerna.

”Den här rapporten är en nödsignal, för utan ytterligare investeringar i våra vägar kommer vi att fastna 2040. Nederländerna förväntas fortsätta att växa, både ekonomiskt och befolkningsmässigt. I balans betyder detta mer passagerar- och godstrafik. Dessa siffror ljuger inte: om vi vill hålla jämna steg med den tillväxten måste vi fortsätta investera i infrastruktur. "

TLN-ordförande Elisabeth Post.

Infrastrukturen blir igensatt
Enligt rapporten växer godstransporterna i vikt som transporteras med låg och hög ekonomisk tillväxt i alla lägen: på väg med 5% till 27%, med järnväg med 32% till 55% och med inlandssjöfart med 6% till 20% fram till 2040. Även med låg ekonomisk tillväxt kommer detta att leda till igensatta vägar, vatten och järnvägar, avslutar rapporten. Även om regeringen genomför det nuvarande investeringsprogrammet - MIRT. Analysen tar också hänsyn till att fler kommer att arbeta hemifrån i framtiden och i större utsträckning använda kollektivtrafiken.

”Vi måste verkligen bli av med tanken att vi ska bli av med trafikstockningar efter koronakrisen: det är verkligen en illusion. Denna rapport understryker än en gång att vi inte kommer att lösa trafikstockningsproblemet bara med fler tåg eller hemifrån. Naturligtvis är mer asfalt inte ett mål i sig, och jag välkomnar alla investeringar för att förbättra vår rörlighet, men våra vägar blir också livligare. Och vi kommer snart att stanna igen och ännu mer massivt om ett nytt skåp inte investerar i dessa vägar i tid ”.

TLN-ordförande Elisabeth Post.

3 miljarder extra
TLN, tillsammans med Mobility Alliance, kräver att ytterligare 3 miljarder euro görs tillgängliga på strukturell basis för investeringar i infrastruktur. Med den årliga tilläggsinvesteringen återgår vi till nivån för tio år sedan när det gäller tillgänglighetsutgifter i procent av BNP. Transport och logistik Nederländerna.

Läs också: Också 2022 ekonomiskt stöd för kollektivtrafik

Utskriftsvänlig, PDF och e-post