Det kommer att bli strängare regler i Kina för taxiappar som Didi. Till exempel får förare inte tjäna mindre än den lokala minimilönen och de har rätt till raster. De ska också ha tillgång till sociala tjänster. Reglerna kan få stora konsekvenser för företag i mångmiljardbranschen.

Didi har till exempel 15 miljoner förare och nästan 500 miljoner användare. Det är inte klart om de kinesiska myndigheterna vill att taxitjänster ska betrakta deras chaufförer som anställda. Det finns stämningar om detta i andra delar av världen. En holländsk domstol beslutade i september att taxiappen Uber måste anställa sina förare på grund av "modern arbetsgivarmyndighet".

Taxitjänsten Didi, liksom hela den kinesiska tekniksektorn, har under en längre tid hanterats mer och mer av de kinesiska myndigheterna. Stora teknikföretag har fått för mycket makt, enligt Peking. Förra veckan meddelades att Didi kan bli tvungen att avnotera sin börsnotering i USA. De senaste månaderna har det varit inspektioner på kontor, hot om dryga böter och beslutet att skjuta upp introduktionen på den västeuropeiska marknaden.

börsnotering

Den kinesiska taxitjänsten Didi inleder processen att avnotera den amerikanska börsen. Det kinesiska företagets beslut kommer kort efter att amerikanska tillsynsmyndigheter antagit en regel som skulle tillåta dem att ta bort utländska företag.

I ett kort uttalande skriver bolaget att man efter noggrant övervägande har beslutat att avnotera den amerikanska börsen och att arbeta med en notering i Hong Kong. Kinesiska tillsynsmyndigheter hade tidigare bett företaget, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, att göra planer på att avnotera på grund av eventuellt läckage av känsliga uppgifter.

Läs också: Taxitjänsten Didi kan behöva avstå från börsnoteringen

DiDi taxi app.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post