Print Friendly, PDF & Email

Er worden te hoge PFAS-waarden gemeten in strooizout. Daardoor komt het bestrijden van de gladheid op de wegen komende winter in gevaar. Later deze week krijgen we duidelijkheid over die resultaten, zegt directeur Ardin Bos van de Nederlandse Zoutbank aan het ANP.

“Het meeste gebruiken we steenzout als strooizout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig.“, aldus Bos.

Grond waar PFAS in zit mag niet meer zomaar vervoerd worden omdat die schadelijk is voor natuur en milieu. Volgens Bos moet de norm omlaag, net als bij de stikstofuitstoot zoals actiegroep Grond in Verzet wil.

“De normen moeten soepeler, anders gebeurt er niks meer in het land.”

Eurosalt Handelmaatschappij, de zoutleverancier van Rijkswaterstaat, denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. ,,Dat zout ligt al miljoenen jaren onder de grond. Het wordt gemijnd, bewerkt en overdekt vervoerd in schepen en vrachtwagens”, aldus een woordvoerder.

In een reactie van de Minister geeft zij aan dat het strooizout dat Rijkswaterstaat inkoopt, komt uit diepe (600 – 1500 meter) grondlagen die heel lang geleden zijn afgezet.

Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de Nederlandse snelwegen, wacht nog op de uitslag van de analyses van het strooizout. Volgens de zoutbank komt jaarlijks zo’n 200.000 ton strooizout op de Nederlandse wegen terecht. Van Nieuwenhuizen maakt zich geen zorgen dat er niet gestrooid kan worden om gladheid op de wegen tegen te gaan. Het kabinet zal later vandaag meer vertellen over het kwestie, aldus de bewindsvrouw.

In een reactie van de Minister geeft zij aan dat het strooizout dat Rijkswaterstaat inkoopt, komt uit diepe (600 – 1500 meter) grondlagen die heel lang geleden zijn afgezet. Bodemvervuiling met PFAS komt voort uit de veel recentere industriële periode en komt daardoor alleen voor in de ondiepere bodemlagen. Vervuiling met PFAS op grote diepte is dus zeer onwaarschijnlijk. 

Zoutbedrijven voegen geen PFAS-bevattende stoffen aan het zout toe, dit hebben diverse leveranciers naar aanleiding van de berichtgeving in de media bevestigd. Het bestrijden van gladde wegen komt dan ook niet in gevaar.

Lees ook: Verlichting op snelweg draagt bij aan verkeersveiligheid en gaat weer aan

Strooiwagen op snelweg