Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Voortijdige vervanging van de banden is niet gedekt, leasebedrijven gaan altijd uit van normale bandslijtage.

Nederland telt ruim 1,3 miljoen zakelijke rijders. Uit onderzoek van Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) blijkt dat 81 procent van deze leaserijders een autoregeling heeft ondertekend. Of je nu onderweg bent naar je werk, naar de supermarkt of naar je school om de kinderen op te halen, een lekke band daar zit niemand op te wachten. Toch kan het je op het meest ongelukkige moment overkomen. De meeste leasemaatschappijen gaan altijd uit van normale bandslijtage. Een kapot gereden band wordt gezien als een niet verhaalbare schade. Helaas kun je als bestuurder niet alles wat er op het wegdek ligt zien en een scherp voorwerp zoals een spijker kan dan zo in je band schieten.

Of je zelf moet betalen voor een lekke band van een lease auto hangt af van de specifieke afspraken die zijn gemaakt in het leasecontract en de bijbehorende algemene voorwaarden. Indien sprake is van een niet verhaalbare schade, lijdt dit veelal tot een doorbelasting van het eigen risico. Het niet versleten deel van de kapot gereden band (restprofiel) wordt als eigen risico aan uw werkgever doorbelast. De meeste leasebedrijven belasten de kosten door inzake het vervangen van een stukgereden band. Dat doen op basis van het restprofiel te meten en dat te verrekenen met de nieuwprijs van de band. Ter indicatie ben je voor een standaard maat van autobanden rond de 100 euro per band kwijt. 

niet verhaalbare schade

Een niet-verhaalbare schade bij een auto is een schade waarvoor geen aansprakelijke partij kan worden aangewezen. Met andere woorden, het is een schade die niet kan worden verhaald op iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij schade als gevolg van een natuurramp, zoals een overstroming of een hagelbui. Ook schade als gevolg van vandalisme of diefstal waarbij de dader onbekend is, kan worden beschouwd als niet-verhaalbare schade.

In sommige gevallen kan een niet-verhaalbare schade worden gedekt door een verzekering, zoals een allriskverzekering of een cascoverzekering. Het is echter altijd belangrijk om de polisvoorwaarden van de verzekering goed te bekijken om te zien wat wel en niet gedekt wordt. Als je niet zeker weet of je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van een lekke band, kun je het beste contact opnemen met de leasemaatschappij voor meer informatie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Of je zelf moet betalen voor een lekke band van een lease auto hangt af van de specifieke afspraken.

Werknemers zijn in principe aansprakelijk voor schades tijdens het woon-werkverkeer. De werkgever is verantwoordelijk voor de lease en kan de eigen bijdrage doorberekenen door een directe inhouding op het salaris van de werknemer. In de praktijk zijn dergelijke afspraken onderdeel van de gemaakte afspraken in de autoregeling tussen de werkgever en werknemer.

rekenvoorbeeld

Je krijgt een lekke band bij je zakelijke leaseauto die niet meer veilig te repareren is. Het restprofiel van de band is 5,25 mm en de kosten voor een nieuwe band bedragen €150. Een nieuwe band heeft 8 mm profieldikte en is versleten bij 2,5 mm. De lekke band is dus voor 50% versleten. Er wordt nu 50% x €150 = €75 aan je doorbelast.

Gerelateerde artikelen:
DVDP