AppStores

Het lijkt misschien triviaal als je je ochtendkoffie koopt, maar zelfs de papieren bekers waarin we onze koffie meenemen, zijn vaak bekleed met een plastic laagje om ze waterdicht te maken.

Of het nu gaat om die ochtendkoffie op het station, de friet bij de snackbar, de maaltijdsalade van de supermarkt, of het broodje bij het tankstation – ze komen allemaal in een wegwerpbakje of -beker. Echter, de tijd van gemak boven duurzaamheid is voorbij. Vanaf 1 juli gelden er nieuwe regels die ondernemers verplichten om een herbruikbare optie aan te bieden, wat het milieu ten goede komt. Maar deze verandering begint bij ons, de consument.

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Dit is niet alleen een verspilling van hulpbronnen, maar zorgt ook voor een enorme berg afval, veelal belandend in onze straten en natuurgebieden. Om deze afvalberg te verminderen en zwerfafval tegen te gaan, heeft de overheid besloten om van hergebruik de norm te maken.

Vraag om die alternatieve, herbruikbare optie bij het afhalen van je maaltijdsalade, broodje of maaltijdsoep. Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden, en deze kleine verandering in onze dagelijkse gewoonten kan een grote impact hebben op onze planeet.

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Deze extra kosten worden apart op de kassabon vermeld, waardoor je meteen ziet hoeveel je extra betaalt voor het gemak van eenmalig gebruik.

Daarnaast zijn ondernemers verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dit kan op twee manieren: of je neemt zelf een herbruikbare beker of bakje mee, of de ondernemer biedt er een aan waarvoor je borg betaalt en die je weer terug kunt brengen.

Ondernemers hebben de vrijheid om te bepalen hoeveel zij vragen voor deze items en wat je betaald blijft achter in de zakken van de ondernemers. Het is dus geen belasting maar stof tot nadenken waar je als consument mee bezig bent.

Deze maatregelen zijn onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Maar deze maatregelen kunnen alleen effectief zijn als wij, als consumenten, onze gewoonten veranderen.

(Tekst loopt door onder de foto)

“We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Ondernemers hebben de vrijheid om te bepalen hoeveel zij vragen voor deze items en wat je betaalt blijft achter in de zakken van de ondernemers. Het is dus geen belasting maar stof tot nadenken waar je als consument mee bezig bent. De overheid heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus
Dus, de volgende keer dat je onderweg bent voor een snelle hap, bedenk dan dit: de kracht van verandering ligt in onze handen. We kunnen ervoor kiezen om de extra kosten te betalen voor de wegwerpbakjes en -bekers, of we kunnen een bewuste keuze maken voor het milieu en kiezen voor de herbruikbare opties. Onze keuzes bepalen de toekomst van onze planeet, dus laten we kiezen voor duurzaamheid.
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email