Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Belangrijke straten binnen het traject, waaronder de Veldstraat, staan op de planning voor een integrale vernieuwing.

Het beeld van een rijdende tram in de Veldstraat is al een tijdje verleden tijd want Gent ondergaat momenteel een van de meest ingrijpende stadsvernieuwingsprojecten in haar recente geschiedenis. Met het ambitieuze Petercelle-as project, dat zich uitstrekt van de stadsring (R40) tot aan de Korenmarkt, belooft de stad een algehele opwaardering van haar centrale winkel- en wandelas. Dit project, dat begin dit jaar van start ging, markeert het einde van een tijdperk waarin trams rijdend over kasseien een vertrouwd beeld waren in de Veldstraat.

Dit project omvat een integrale vernieuwing van belangrijke straten binnen dit traject, met als doel een algehele opwaardering van deze centrale winkel- en wandelas. De tramsporen, rijweg, en voetpaden zijn aan dringende vervanging toe, en dit biedt een uitgelezen kans om tegelijkertijd de onderliggende riolering en nutsleidingen (water, elektriciteit, telecom, etc.) te moderniseren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Petercelle-as
Foto: Stad Gent - Vanaf 15 februari 2024 komt er een nieuwe asfaltlaag in de Veldstraat.

De naam Petercelle-as is een knipoog naar de historische Petercellepoort, die tot de 19de eeuw een toegangspoort tot de stad was aan de Kortrijksepoortstraat. Het toekomstbeeld voor de Petercelle-as is er een van toegankelijkheid en voetgangersvriendelijkheid, met een vlotte doorstroming van het openbaar vervoer, integraal toegankelijke tramhaltes, en ruimtes voor horeca en terrassen. De plannen voorzien ook in laad- en loszones die losstaan van de trambaan, groenvoorzieningen, en zitbanken waar mogelijk, met een sterke nadruk op het behoud en waar mogelijk herstel van erfgoedwaarden binnen het projectgebied.

De impact van het project Petercelle-as op het dagelijkse leven in Gent is niet te onderschatten. Het ontwerp kiest bewust voor een voetgangersvriendelijke aanleg, waarbij parkeerruimte op de as zelf verdwijnt ten gunste van een comfortabele ruimte voor voetgangers. Dit betekent echter niet dat er geen aandacht is voor de behoeften van bewoners, handelaren, en bezoekers. Er zijn specifieke maatregelen genomen met betrekking tot bewonersparkeren, kortparkeren, en laad- en losplekken in de nabije omgeving. Voor fietsers worden aanzienlijke voorzieningen getroffen met een ruim aanbod aan fietsparkeerplekken verspreid over het projectgebied.

Lees ook  RET: veiligheid en doorstroom in tram belangrijker dan scootmobiel
(Tekst loopt door onder de foto)
Veldstraat
Foto: © Pitane Blue - tramhalte Veldstraat Gent.

Tramlijn 1, bekend als de drukste tramlijn van Gent, speelt een cruciale rol in het verbinden van het stadscentrum met het station, waardoor het een essentiële spil vormt in het dagelijks leven van vele Gentenaars en bezoekers. Met de komst van het project Petercelle-as wordt deze verbinding nog verder geoptimaliseerd. De herinrichting en modernisering van de halteplaatsen langs deze as zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een breed scala aan gebruikers, inclusief degenen die minder mobiel zijn of ouders met kinderwagens. Dit past binnen een breder plan om de openbare ruimte in Gent niet alleen toegankelijker te maken, maar ook aangenamer en veiliger.

tramhaltes

De spreiding van de tramhaltes is zorgvuldig gepland met oog op plaatsen waar veel mensen samenkomen, de afstand tussen de haltes en de beschikbare ruimte op het openbaar domein. Dit zorgt ervoor dat de tramlijn optimaal aansluit bij de looproutes van voetgangers en de toegankelijkheid van belangrijke bestemmingen binnen de stad. De haltes zelf worden op maat gemaakt voor de langere tramstellen die reeds deel uitmaken van het Gentse tramnetwerk. Dit betekent dat de haltes niet alleen verhoogd zijn om een vlotte in- en uitstap mogelijk te maken, maar ook ruim genoeg zijn om een grote stroom passagiers efficiënt te verwerken. Dit designaspect is bijzonder belangrijk voor het waarborgen van een hoge mate van toegankelijkheid, vooral voor mensen die minder mobiel zijn.

Wat betreft de schuilhuisjes bij de haltes, is er een voortdurende dialoog met De Lijn om te bepalen waar deze faciliteiten wel of niet geplaatst zullen worden. Deze beslissingen worden genomen met het oog op zowel functionaliteit als esthetiek, om zo een aangename en gebruiksvriendelijke openbare ruimte te creëren die voldoet aan de behoeften van de stad en haar inwoners.

Lees ook  Boetes: politie Gent strenger bij overtreding droneverbod
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron