Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De boetes voor middenvakrijden variëren tussen 116 en 160 euro.

Elk jaar lopen ongeveer 2.000 Belgische bestuurders tegen de lamp omdat ze onnodig op het middenvak van de autosnelweg blijven rijden. Dit blijkt uit gegevens van de politie die onlangs werden onthuld in de nieuwe podcast ‘Mens erger je niet’, een initiatief van het consumentenprogramma ‘WinWin‘ op Radio2.

Volgens de verkeersregels in België is het verplicht om zo rechts mogelijk te rijden, tenzij andere omstandigheden dit onmogelijk maken. Toch blijkt uit de cijfers dat niet iedereen zich hieraan houdt. In de eerste vier maanden van 2023 alleen al werden 967 boetes uitgeschreven voor deze specifieke overtreding. Ter vergelijking: in recordjaar 2019 werden maar liefst 2.718 boetes uitgedeeld voor hetzelfde vergrijp.

Chaima Saysay, nieuwslezeres bij Radio2 en mede-presentator van ‘Mens erger je niet’, uit haar frustratie over deze gewoonte die ze niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk vindt. “Middenvakrijders verplichten me tot gevaarlijke manoeuvres. Soms moet ik helemaal naar de linkerrijstrook uitwijken om hen te passeren, of ik haal ze rechts in, wat ook niet toegestaan is”, legt ze uit.

Verkeersdeskundige Hajo Beeckman, die ook te gast was in de podcast, benadrukte dat onnodig middenvakrijden niet alleen een overtreding is, maar ook de verkeersdoorstroming hindert en vaak tot files leidt. “Het creëert onvoorspelbare situaties waardoor andere bestuurders soms gedwongen worden om rechts in te halen, wat eveneens verboden is”, voegt hij toe.

(Tekst loopt door onder de foto)
Antwerpen
Foto: © Pitane Blue - Antwerpen

An Berger van de Federale Politie geeft toe dat het handhaven van deze regel een uitdaging is, omdat overtredingen niet altijd eenvoudig vast te stellen zijn. “We moeten een voertuig voor een langere tijd kunnen observeren, wat niet altijd mogelijk is op drukke wegen. Desondanks blijft de politie actief controleren en beboeten”, verzekert Berger.

Lees ook  CJIB: 100.000 kinderen leven in gezinnen met schulden door verkeersboetes

In België geldt de regel dat bestuurders zo veel mogelijk op de rechterrijstrook moeten rijden, tenzij het nodig is om op een andere rijstrook te rijden. Deze regel bevordert de verkeersdoorstroming en veiligheid op de snelwegen. Er zijn echter enkele situaties waarin middenvakrijden wel is toegestaan, zelfs aangemoedigd, om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. 

in de bebouwde kom

Wanneer bestuurders in een bebouwde kom rijden, mogen zij langer op de midden- of linkerrijstrook blijven als dit nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je binnen een korte afstand links moet afslaan. In zo’n situatie kan het veiliger en praktischer zijn om alvast op de linker- of middenrijstrook te rijden om de afslag te kunnen nemen.

bij druk verkeer en filevorming

Als het verkeer op de snelweg zo druk is dat het vertraagt of bijna stilstaat, wordt van bestuurders niet verwacht dat ze naar de rechterrijstrook gaan. In fileverkeer mag je op de rijstrook blijven die je volgt. Dit zorgt voor minder rijstrookwisselingen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt en de kans op botsingen vermindert.

verkeersborden F13 en F15

Op sommige punten boven de snelwegen hangen blauwe verkeersborden die rijrichtingen aanduiden. Als dergelijke borden aangeven welke rijstrook je moet volgen voor jouw richting, dan mag je deze rijstrook aanhouden. Andere bestuurders, die een andere richting volgen, mogen je dan rechts inhalen. Deze uitzondering zorgt dat bestuurders voorbereid zijn op het naderen van afslagen of kruispunten, zonder dat ze onverwacht van rijstrook moeten wisselen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  CJIB: 100.000 kinderen leven in gezinnen met schulden door verkeersboetes
Pitane Pallas