Uansett hvor tunge taxi-gründere er under koronakrisen, er rådene til ansatte i FNV-taxisektoren mer enn noen gang en belastning som vil være på toppen av arbeidsgivere, slik at taxisektoren vil være i tungt vær den kommende perioden. FNV indikerer at det er en vanskelig og merkelig tid for alle yrker, og vi er i en situasjon som er ukjent for alle og hvor det er flere spørsmål enn svar.

For tiden er en gruppe drosjesjåfører hjemme, men noen av sjåførene jobber fortsatt eller delvis, noen ganger med andre aktiviteter enn vanlig. FNV indikerer at tAxi-arbeidsgivere må også ta egne beskyttelsestiltak som tilgjengeliggjøring av munnmasker, desinfeksjonsgel, hansker, etc.

ansvarlig for en trygg arbeidsplass

Forbundet ber drosjesektoren om å seriøst gjennomgå og overholde disse tiltakene. Arbeidsgiver er ansvarlig for en trygg arbeidsplass og gode arbeidsforhold.

"Til tross for at det knapt er noen munnmasker å finne og desinfiseringsgelen har blitt solgt overalt i flere uker, appellerer forbundet om at hvis du føler at du ikke kan gjøre arbeidet ditt trygt, bør du først banke på døren til arbeidsgiveren din og hvis det ikke løser problemet, rapporter det til fagforeningen. ”

Arbeidsgivere i drosjenæringen kan appellere til Beredskapsfondet som er innført av kabinettet. Forholdene og de nøyaktige detaljene i disse blir for tiden utarbeidet. Kabinettet har lagt ned en hel tiltakspakke for å hjelpe selskaper og deres ansatte gjennom Corona-krisen. FNV var involvert i utformingen av tiltakene.

Les også  CNV undergraver engasjementet til FNV-medlemmer Taxi og helsetransport

som ansatt får du 100% lønn

Hvis arbeidsgiveren ringer til nødfondet, vil han maksimalt få tilbakebetalt 90% av lønnskostnadene, avhengig av hvor mye arbeid som er tapt. Arbeidsgiver må da supplere inntekten opp til 100%. En rekke store vikarbyråer i sektoren vil også appellere til nødfondet.

  • Hvis du har en fast kontrakt med timer, må du få betalt 100% av kontrakttiden
  • Hvis du har en midlertidig kontrakt med timer, må du få utbetalt 100% av avtaletiden din
  • Hvis du har en årlig timeplan, må du få utbetalt 100% av årstimene per måned
  • Hvis du er MUPPER med et antall timer på kontrakt, vil du motta 100% av det faste antall timer

For vikarer i taxisektoren med fast ansettelse eller midlertidig ansettelse med timer, gjelder samme betalingsordning som angitt ovenfor hvis du er ansatt umiddelbart.

Men det er også en gruppe som betalingen ikke gjelder for:

  • Hvis du får sparken på prøvetid
  • Midlertidig kontrakt er utløpt og er ikke fornyet før søknad om nødfond.
  • Du er MUPPER, og du har ikke jobbet sammenhengende på 13 uker
  • Vikarer som har jobbet i mindre enn 26 uker (som er i perioden for utestenging fra fortsatt betaling av lønn, eller vikarbyrået trenger ikke å fortsette å betale deg i denne situasjonen.

erstatningsarbeid

Det er også arbeidsgivere som ber sjåførene om å gjøre annet arbeid, for eksempel å levere pakker og mat. Med tanke på den alvorlige situasjonen landet vårt befinner seg i, er det av stor samfunnsmessig betydning at respondentene der det er mulig kan gjøre annet eller erstatningsarbeid der det er mulig. Tidsplaner kan nå også justeres på grunn av denne situasjonen, FNV råder til å konsultere med arbeidsgiveren hvis det skulle oppstå problemer. Begge sider vil trenge fleksibilitet for å komme seg gjennom situasjonen nå.

Les også  KNV oppfordrer FNV til å fokusere på fremtiden

ta permisjon

Forbundet uttaler at du ikke kan være forpliktet til å ta permisjon. Arbeidsgiveren din kan spørre, og du kan også indikere at du vil ta permisjon, for eksempel fordi du nå ønsker å gi sosial støtte i løpet av denne krisetiden. Så lenge du frivillig gjør dette, er det ikke noe problem. Men ikke vær tvunget til å ta permisjon.

Les også: Rotterdam, Trevvel og andre partnere slår seg sammen

Alternative aktiviteter
FNV
Utskriftsvennlig, PDF og e-post