Granskningen visade att anställda felaktigt hölls i löneskala 10.

Grattis från fackförbundet FNV till De Noot-anställda som med rätta fick en tilläggsbetalning på mer än 450 euro på sin lön, eftersom deras arbetsgivare inte tillämpade kollektivavtalet korrekt. Ett antal anställda av Notera Med hjälp av FNV har de begärt en utredning om sin arbetsgivare från Socialfonden för rörlighet. FNV Zorgvervoer & Taxis CAO-nyhetsblixt visar att det var framgångsrikt.

utlösa utredning

Granskningen avslöjade att anställda på TPS Noord Holland Noord BV, en av Noots många BV:er, felaktigt hölls i löneskala 10. Anställda som klassats för lågt har fått en tilläggsersättning på 2021 och 2022 års lön samt 10 % strafftillägg. Detta kom ner till mer än €450 per person. En utredning om orsaken till utredningen av Socialfonden för rörlighet kan endast utföras på den BV där reportrarna arbetar. Det Socialfondens rörlighet kan och får inte undersöka andra Noot BV utan att anställda har anmält sig själva.

I det nya kollektivavtalet vill de fackliga organisationerna ändra på detta. FNV en CNV anser att en utredning om orsakerna till hela gruppen bör göras om det visar sig att kollektivavtalet inte tillämpas korrekt vid 1 BV. Men så länge det ännu inte är fallet måste anställda i de andra Noot BV:erna ställa upp innan det kan utredas om företaget inte håller sig till kollektivavtalen även där. Enligt facket har Noot-anställda i North Holland visat att det lönar sig att agera tillsammans. Den 11 juli lanserade de en namninsamling där anställda kan ange att de är för ett bättre kollektivavtal för Vårdtransport & Taxi.

Läs också  Nytt CLA sluterbjudande för sjukvård och taxitransporter
Granskningen visade att anställda felaktigt hölls i löneskala 10.
Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post