Print Friendly, PDF & Email

Foto: Navya-bus op Mondial Paris Motor Show, 2018. Het type dat in Drimmelen gaat rijden.

In het havengebied van Drimmelen rijdt deze zomer een zelfrijdend shuttlebusje van Navya. Het is een proef waar twee jaar lang aan is gewerkt. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft dinsdag eindelijk groen licht gegeven. Vanaf 5 augustus wordt het busje daadwerkelijk in dienst genomen.

Er zijn meerdere routes binnen de gemeente onderzocht en eerder lag de focus op routes in het buitengebied. Deze bleken na verder onderzoek echter toch niet geschikt. Op de meeste routes in het buitengebied bleek de weg namelijk te smal of moest er te vaak ingegrepen worden door de bestuurder/steward. Ook de eisen die het voertuig vraagt van de omgeving of de behoefte naar vervoer in het betreffende gebied waren redenen om niet voor die routes te kiezen. Zo kwam het havengebied van Drimmelen in beeld.

Het is de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdend busje in “zo’n complexe omgeving” met andere weggebruikers gaat rijden. “Bij zo’n project komt heel wat kijken en de veiligheid moet daarbij goed in de gaten worden gehouden”, laat de gemeente Drimmelen weten. Het duurde daarom even voordat de RDW een besluit kon nemen over de ontheffingsaanvraag.

Toevallig kwam het type busje van Navya recent vaker in het nieuws. Naast meerdere andere steden liepen in Parijs en Wenen ook projecten met dit type bus, maar beide projecten werden afgelopen week gestopt. In Wenen was de aanleiding een botsing met een onoplettende voetganger, waarbij het onderzoek nog loopt. Het stopzetten van het project in Parijs zou hier niets mee te maken hebben.

In Drimmelen heeft het busje al een maand met een tijdelijke ontheffing rondgereden, zonder passagiers. Zo kon het busje goed worden geprogrammeerd. Het busje is voorzien van tientallen sensoren en camera’s die ander verkeer registreren. Zo is de kans op ongelukken zo klein mogelijk gemaakt.

De gemeente is begonnen met het project, omdat in eerste instantie een aantal buslijnen was wegbezuinigd, terwijl inwoners van de gemeente deze buslijnen wel nodig hadden. Uiteindelijk is Drimmelen aan de slag gegaan met onder meer de provincie, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft.

Het busje rijdt maximaal twintig kilometer per uur. Er kunnen maximaal acht personen meereizen. Voor het gebruik hoeft niet betaald te worden. Voor de mensen die niet kunnen wachten kun je 30 juli ook al met het autonome voertuig; er is dan een kennismaken met deze nieuwe vorm van vervoer.

Lees ook:

Autonome shuttlebus rijdt voetganger aan in Wenen, proef gestopt

 

Navya autonome minbus