PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Brexit is de keuze van de Britten om er uit te stappen


no deal Brexit

De Brexit kan verschillende gevolgen hebben voor zowel Britse burgers in Nederland als Nederlanders in het VK op het gebied van verblijf, toegang tot de arbeidsmarkt, sociale zekerheid, rijbewijzen, toeslagen, onderwijs en reizen. 

De rechten van burgers zijn een topprioriteit voor de Nederlandse overheid. Daarom heeft de overheid maatregelen getroffen om waar mogelijk de rechten van burgers te verzekeren. 

Rijbewijzen blijven nog 185 dagen geldig

Britse rijbewijzen blijven na een no deal Brexit nog 185 dagen geldig vanaf het moment dat een VK burger zich in NL vestigt. Hier woonachtige houders van Britse rijbewijzen kunnen nog maximaal 15 maanden na de Brexit- datum dat rijbewijs omwisselen overeenkomstig de regels die gelden voor de omwisseling van EU-rijbewijzen. 

VK burgers kunnen gedurende die periode blijven rijden, op voorwaarde dat het Britse rijbewijs geldig is. Omwisselen kan onder dezelfde voorwaarde als voor de Brexit (keuze tussen nieuw rijbewijs of vervangend rijbewijs). Men hoeft niet opnieuw examen te doen.

Grenscontrole processen

De Nederlandse zee- en luchthavens zijn na een no deal Brexit straks met betrekking tot het VK de buitengrens van de Europese Unie. Dit betekent dat alle goederen die de grens passeren – anders dan nu – onderhevig worden aan de douaneformaliteiten. 

Aangezien het VK geen deel uitmaakt van het Schengengebied vinden al controles op personen plaats. Deze controles zullen wel iets uitgebreid worden wanneer het VK de Europese Unie verlaat. Ook zullen aanvullende regels gelden voor het in- en uitvoeren van dieren en producten van dierlijke en plantaardige oorsprong.

Lees ook: Kabinet wil in de troonrede uitstralen dat het goed gaat

 

 

rijbewijs
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Toezegging CBR rijden in het buitenland voor 75-plussers

Het CBR bevestigt dat klanten die in de regeling vallen en het CBR om schrijnende redenen verzoeken in aanmerking te (lees verder)

Tijdelijke verlenging rijbewijs voor 75-plussers

De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 (lees verder)

Restitutiemogelijkheden vliegtickets niet nodig

Hoewel er negatieve effecten zouden kunnen ontstaan is er vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geen aanleiding om Nederlandse (lees verder)

0 reacties op “Brexit is de keuze van de Britten om er uit te stappen

Geef een reactie