PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Scholen verantwoordelijk voor regelen speciaal vervoer


Buschauffeur wachtend bij de deur

Wellicht kunnen scholen of gemeenten die speciaal vervoer moeten regelen beroep doen op de vele busbedrijven waar honderden touringcars in de stalling staan sinds 17 maart. Na de persconferentie van de minister-president Rutte en minister De Jonge na afloop van crisisberaad kabinet werd duidelijk dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor het regelen van speciaal vervoer voor die kinderen die te ver weg wonen. Het openbaar vervoer gebruiken blijft taboe en is bedoeld voor essentieel vervoer.

regels voor het onderwijs 

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling op ongeveer 40% van de capaciteit. Dat betekent dat het OV alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen. De verplichting een niet-medisch mondkapje te dragen geldt vanaf 1 juni vanaf 13 jaar in de trein, tram, bus of metro. Op de stations en perrons blijft anderhalve meter afstand de regel.

De middelbare scholen gaan per 2 juni open op basis van de anderhalvemeterregel, ook voor leerlingen onderling. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijkertijd op school kunnen zijn. De scholen krijgen zoveel mogelijk ruimte om tot werkbare roosters te komen en zijn daar ook inmiddels ook mee aan de slag. Het is wel echt de bedoeling dat scholen alle leerlingen fysiek onderwijs geven en dat niet beperken tot bijvoorbeeld een mentoruurtje of een paar toetsen op school en verder is het belangrijk dat het openbaar vervoer niet overbelast raakt als de middelbare scholen weer opengaan. Dus leerlingen komen lopend of met de fiets. En  voor leerlingen die ver weg wonen, wordt door scholen speciaal vervoer geregeld.

voortgezet onderwijs

Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs mogen per 2 juni ook open op basis van de anderhalvemeterregel. Daarbij realiseren we ons natuurlijk dat voor deze scholen nog meer maatwerk nodig is om anderhalve meter afstand te bewaren. Zo bestaat de mogelijkheid dat bepaalde leerlingen om medische redenen niet of niet meteen volledig gebruik maken van fysiek onderwijs. En uiteraard is het in het voortgezet speciaal onderwijs nog belangrijker dat risicogroepen extra voorzichtig zijn en dat mensen met klachten thuis blijven.

Basisschoolkinderen gaan op dit moment voor de helft van de tijd naar school. En we zien dat scholen dit goed oppakken. Vanaf 8 juni gaan de basisscholen geheel open, tenzij in de komende weken uit alle lopende onderzoeken naar de verspreiding van het virus in het primair onderwijs blijkt dat dit niet verantwoord zou zijn. In de komende weken zullen met het onderwijs afspraken worden gemaakt over de invulling van deze verdere openstelling. Aansluitend op dit voornemen gaat ook de buitenschoolse opvang vanaf 8 juni weer gewoon open. Kinderen kunnen vanaf dan weer op alle normale dagen terecht. Daarmee stopt ook de regeling waarmee de overheid de eigen bijdrage voor ouders vergoedt.

Tot slot kunnen in het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs per 15 juni toetsen en praktijkonderwijs weer op de instelling plaatsvinden. En dat onderwijs wordt zo georganiseerd dat studenten niet in de spits hoeven te reizen.

Lees ook: Een dag stilstand kost achthonderd euro per bus

Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Nieuwe sectorprotocollen voor veilig zorg- en taxivervoer

Met het verlichten van de maatregelen tegen het coronavirus, gaat ook het zorgvervoer en het (lees verder)

Geen ‘disclaimer’ meer bij corona-protocol leerlingen VSO

KNV, FNV en CNV hebben eergisteren het protocol voor leerlingenvervoer uitgebreid met voorschriften voor het (lees verder)

Taxisector komt met eigen protocol en wacht niet op RIVM

Vandaag kwam branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer naar buiten met een eigen sector protocol. KNV is daarbij samen met bonden zo (lees verder)

Vragen bij aanbesteding IJssel- en Vechtstreek over Keolis

Volgens Pieter van Vollenhoven zou het goed zijn - als er sprake is van frauduleuze (lees verder)

0 reacties op “Scholen verantwoordelijk voor regelen speciaal vervoer

Geef een reactie