Print Friendly, PDF & Email

Het laatste kwartaal werden ruim 180.000 auto’s geleverd, waarmee het record van het derde kwartaal (139.000) werd verbroken. Vooral de goedkopere varianten, de Tesla 3 en Tesla Y zijn populair. Op Twitter reageert Musk enthousiast op de verkoopcijfers. Tesla profiteert wederom van de verkoop van emissierechten aan andere autoproducenten, die auto’s produceren die meer uitlaatgassen uitstoten.  De fabrikanten kunnen zo toch aan de milieueisen voldoen en het levert Tesla extra omzet en winst op.

In de kwartalen daarna herstelde de verkoop zich echter, en in het laatste kwartaal werden weer ongekend veel elektrische auto’s verkocht, met name omdat de bijtellingsregels in 2021 strenger worden. In 2021 gaat de bijtelling namelijk flink omhoog. Op een auto van 40.000 euro scheelt het -afhankelijk van je inkomen- al snel een paar honderd euro per maand. Tot januari moeten leaserijders een bijtelling van 8 procent over de eerste 45.000 euro van de catalogusprijs betalen. Daarna stijgt die bijtelling naar 12 procent over de eerste 40.000 euro.

Wat is bijtelling?

De bijtelling is een bedrag dat leaserijders bij hun brutoloon moeten optellen als ze de auto ook privé gebruiken. Voor gewone auto’s geldt dat je jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij je loon moet optellen, voor volledig elektrische auto’s geldt een percentage van 8 procent. Over dat bedrag dat je bij je loon optelt betaal je vervolgens weer belasting, dat zijn de uiteindelijke kosten die je maakt voor het gebruik van je leaseauto.

Lees ook: Bovag krijgt duidelijkheid van ministerie geen btw over bpm

Lees ook  Big Bus: elektrische bussen veroveren Parijs, Wenen en Londen deze zomer