Print Friendly, PDF & Email

Door de coronacrisis zagen we een grote toename van digitale transacties en online interactie tussen individuen, bedrijven en overheden. Mensen zoeken alternatieve vormen van contact en dienstverlening en ervaren het gemak van nieuwe digitale diensten. Mensen willen en kunnen flexibeler met mobiliteit omgaan. Een een MaaS-lab enquête blijkt dat we versneld moeten inzetten op MaaS. “Business as usual” is geen optie voor mobiliteit. Dat concludeert het MaaS-Lab naar aanleiding van een enquête onder de 24 aangesloten partijen waaronder vervoerders, MaaS-aanbieders en softwarebedrijven.

Via MaaS worden alle vormen van mobiliteit voor de reiziger geïntegreerd aangeboden in een eenvoudig toegankelijk digitaal systeem dat plannen, boeken en betalen mogelijk maakt. MaaS biedt meer gemak, meer keuzevrijheid en maatwerk voor reizigers, marktpartijen en overheden. Middels MaaS is het mogelijk om de reiziger een multimodaal en gepersonaliseerd reisadvies te geven, waardoor drukte verspreid kan worden over meerdere modaliteiten of naar andere tijdstippen.

we lopen vast

Met de maximaal 40% beschikbare capaciteit in het openbaar vervoer moeten, volgens het  MaaS-Lab, mensen die gewoonlijk met het ov reizen een alternatief zoeken. Als iedereen de auto pakt, loopt Nederland vast en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Mobility as a Service (MaaS) biedt alternatieven voor mensen om verantwoord en duurzaam te reizen. Dankzij MaaS kan men zien welke andere vormen van mobiliteit er mogelijk zijn naast het ov en eigen vervoer (bijv. taxi, deelauto, deelfiets enz.). Daarom is het van belang dat de ontwikkeling van MaaS in Nederland nu wordt versneld.

slimmer bewegen

De noodzaak voor een transitie naar een nieuw mobiliteitsecosysteem is nu groter dan ooit. Om Nederland verantwoord en duurzaam in beweging te krijgen én houden is een bredere samenwerking tussen marktpartijen, overheden, werkgevers en instellingen nodig. MaaS biedt hiervoor een oplossing om te zorgen dat wij verantwoord en duurzaam in beweging blijven. Op dit moment wordt MaaS nog veelal ontwikkeld op basis van bilaterale afspraken en tijdelijke pilots. Voor een verdere opschaling is een open en inclusief MaaS-ecosysteem benodigd.

Lees ook  Personenvervoer: tijd voor een upgrade van de Wet Personenvervoer 2000

“Business as usual” is geen optie voor de reizigers en het milieu. Daarom roept het MaaS-Lab alle relevante stakeholders op om versneld op MaaS in te zetten.

Lees ook: TOMP-API versie 1.2.0 op weg als de open standaard voor MaaS

Sonila Metushi (MaaS-Lab) in gesprek met Özcan Akyol over MaaS tijdens een Pitane Mobility bijeenkomst