Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Wie aan taxi denkt in Antwerpen komt wellicht ook terecht bij een van de oudste taxibedrijven van België. 

De Sinjorenstad Antwerpen is hard aan het werk om nog duurzamer te worden en mobiliteit speelt daarbij een grote rol. Wie aan taxi denkt in Antwerpen komt wellicht ook terecht bij een van de oudste taxibedrijven van België. Antwerp-Tax is zo een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven zelf ook eenvoudig kunnen bijdragen aan dit doel. Als een van de oudste taxibedrijven in België bereidt Antwerp-Tax zich voor op een emissievrije toekomst met de juiste laadinfrastructuur. 

Voor 1929 bouwt Frans Van Oorschot een grote garage in de Karel Oomsstraat 14 en richt in 1929 een huurautobedrijf op met chauffeurs in livrei. In 1933 richt zijn zoon Jan Van Oorschot een taxibedrijf op onder de benaming Antwerp-Tax. De oorlog treft de opgang van het bedrijf. Het wagenpark wordt opgeëist, eerst door de bezetter, later door de bevrijder. Frank Van Oorschot, zoon van Jan, neemt in 1963 de leiding van het bedrijf over. Stilaan moeten de Plymouth wagens wijken voor de veilige en luxueuze Mercedes voertuigen. 

In de jaren 90 doet de 4e generatie zijn intrede in het bedrijf, Koen Van Oorschot, zoon van Frank. Het bedrijf wordt uitgerust met hypermoderne computers en de dispatching geschiedt voortaan met datatransmissie. Als één van de eerste bedrijven in Europa wordt GPS toegepast in taxi’s. Antwerp-Tax bestaat dit jaar 93 jaar en investeert in nieuwe elektrische en hybride voertuigen. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Antwerp-Tax bestaat dit jaar 93 jaar en investeert in nieuwe electrische en hybride voertuigen. Wij beschikken nu over 22 eigen laadpunten.

Op 1 januari heeft de Vlaamse overheid de taxisector geliberaliseerd, waardoor meer spelers voor personenvervoer kunnen zorgen. Als voorzitter van de De Antwerpse Provinciale Taxi Unie (APTU) weet Koen Van Oorschot dat de liberalisering van de markt voor extra spelers zal zorgen. Van Oorschot weet alleen niet of het uitschakelen van de wachttijd, de tijd in files en omleidingen, wel rendabel is. “In het buitenland zijn verschillende taxibedrijven daar reeds van teruggekomen.”, aldus de zaakvoerder van Antwerp-Tax.

duurzaamheid

‘Duurzaamheid’ is een breed begrip. Voor Antwerpen betekent ‘duurzaam zijn’: de gezondheid van de stad, haar inwoners én de omgeving verzekeren op lange termijn. De grootste uitdagingen zijn de opwarming van het klimaat en de CO2-uitstoot. Maar het is net zo belangrijk om het groen en het water op het grondgebied van de stad te beschermen. Om de levenskwaliteit van de Antwerpenaars te verzekeren, pakt Antwerpen ook de luchtvervuiling en geluidshinder aan.

Antwerpse 65-plussers die (tijdelijk) minder mobiel zijn kunnen taxicheques aankopen. Bij erkende taxibedrijven boek je zo taxiritten aan een verminderde prijs. Een taxicheque is 5 euro waard, je betaalt slechts 2,75 euro. Een vergunde taxi herken je aan een taxikaart aan de binnenkant van de achterruit en een tweede taxikaart die op de rugleuning van de voorste passagiersstoel is bevestigd.

Gerelateerde artikelen: