Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De overheid stelt regels in om het aantal ongelukken met snorfietsen te verminderen.

Per 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen in heel Nederland op een snorfiets. Lekker op de snorfiets rijden met de wind door de haren zit er met ingang van 1 januari 2023 niet meer in.

Veel bestuurders van de snorfiets balen van de nieuwe wetgeving en stellen zich de vraag of de snorfiets daardoor niet uit de gratie is en jongeren massaal kiezen voor de brommer, iets wat de veiligheid niet ten goede zal komen. Ook de e-bike blijkt een gewilde vervanger. Plannen voor een helmplicht voor fatbikers zijn er vooralsnog niet, toch zijn er zorgen om de veiligheid van de elektrische fiets.

steden

Rijden met een helm op is niets nieuw. Dat moet nu al als u met de snorfiets in Amsterdam of Utrecht rijdt. want in deze 2 steden moeten snorfietsers op bepaalde plaatsen op de rijbaan rijden en een helm dragen. Per 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor snorfietsers op fietspaden.

Tot die tijd is een helm alleen verplicht voor snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam en Utrecht. Het idee achter deze nieuwe wet is dat door een helm te dragen u voorkomt dat ernstig hoofdletsel kan optreden bij ongelukken. U moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen.

goedgekeurd

Een goedgekeurde bromfietshelm herkent u aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen. U herkent een goedgekeurde speedpedelec-helm aan de markering NTA 8776:2016.

Lees ook  Brusselse richtlijnen of wetgeving: zegen of last voor Nederland?

De snorfiets lijkt op een normale brommer, maar is te herkennen aan het blauwe kentekenen rijdt maximaal 25 kilometer per uur. De overheid stelt regels in om het aantal ongelukken met bromfietsen te verminderen. Onderdeel hiervan is dat alle snorfietsers en eventuele passagiers vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm moeten dragen. Bij het niet dragen van een helm op een snorfiets na 1 januari 2023 kunt u een boete krijgen van 100 euro.

op wacht

Soms zijn snorfietsers verplicht om op de rijbaan te rijden. De gemeente en andere wegbeheerders kunnen dit besluiten voor fietspaden die erg druk zijn. Dan hangt er een onderbord waarmee de snorfietsers naar de rijbaan worden verplaatst.

Als uw snorfiets is opgevoerd, kan de politie uw voertuig de Wacht Op Keuren status (WOK-status) geven. U mag met die snorfiets dan niet meer rijden, totdat u de maximumsnelheid weer heeft teruggebracht. Daarvoor moet u de RDW uw snorfiets laten keuren. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening. Op deze manier wil de overheid de verkeersveiligheid vergroten.

Gerelateerde artikelen:
Vanaf 1 januari 2023 moeten berijders van een snorfiets (blauw kenteken) verplicht een helm op.
MaaS