Button

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van het klooster was de brouwerij die hier werd gevestigd.

De geschiedenis van het Karmelietenklooster in Dendermonde is een verhaal van opkomst en ondergang. Hoewel het klooster niet meer bestaat, blijft de herinnering aan de monniken die hier leefden en werkten voortleven in de vorm van Karmeliet bier en andere culturele erfenissen die ze hebben nagelaten.

Tijdens de Franse Revolutie werd het klooster gesloten en verwoest, maar de Karmelietenkerk bleef gespaard en werd in de jaren daarna gebruikt als magazijn en later als school. Vandaag de dag is de Karmelietenkerk een belangrijk religieus centrum in Dendermonde en trekt het bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis van de stad en de karmelietenorde. Ook is er een standbeeld van de heilige Theresia van Avila, een beroemde karmelietennon, gelegen in de tuinen van het nabijgelegen Stadhuis.

Hoewel het klooster niet meer bestaat, blijft de herinnering aan de monniken die hier leefden en werkten voortleven in de vorm van Karmeliet bier en andere culturele erfenissen die ze hebben nagelaten. Sinds de oprichting in 1791 door Jean-Baptist Bosteels in Buggenhout, creëert de familie Bosteels al meer dan 200 jaar en zeven generaties lang zorgvuldig en vol passie hun bieren.

Het Karmelietenklooster in Dendermonde, België, was een van de belangrijkste religieuze centra van de regio tot het werd verwoest tijdens de Franse Revolutie. Vandaag de dag blijft er weinig over van het ooit majestueuze kloostercomplex, en veel mensen zijn zich niet bewust van de rijke geschiedenis die hieraan verbonden is.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8,4%).

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, dat in een houten houder hangt. Het belang van het koetsiersglas voor de marketing blijkt uit de rechtszaak die brouwerij Bosteels inspande tegen een kleine brouwer die een ander speciaal glas in een houten houder had bedacht.

De monniken brouwden hun eigen bier, dat bekend stond om zijn unieke smaak en kwaliteit. Dit bier, dat later bekend werd als Karmeliet bier, wordt nog steeds geproduceerd door Brouwerij Bosteels.

Een bezoek aan brouwerij Bosteels in Buggenhout is een must voor alle veeleisende bierkenners. Zeven generaties die er altijd met dezelfde vastberadenheid naar streefden om het beste bier van België te produceren, terwijl ze hun ambacht voortdurend probeerden te verbeteren. Dat brouwerij Bosteels nooit is gestopt met brouwen, ook niet tijdens de wereldoorlogen, kan hiervoor dienen als bewijs. Het brouwen heeft zelfs zo’n belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de omgeving, dat 3 van de 7 generaties Bosteels zelfs burgemeesters zijn geweest.

Karmeliet, Kwak, Monte Cristo en Deus

Wanneer je jezelf wil onderdompelen in de buitengewoon rijke geschiedenis van een Belgische brouwerij die ouder is dan België moet je bieren proeven bij de familie van Bosteels direct van de bron. Karmeliet bier, ook bekend als Tripel Karmeliet, is een Belgisch bier dat bekend staat om zijn verfijnde smaak en rijke geschiedenis. Het bier heeft in de loop der jaren vele prijzen gewonnen en wordt door bierliefhebbers over de hele wereld geprezen. In 2014 werd het bijvoorbeeld uitgeroepen tot ‘World’s Best Ale’ op de World Beer Awards.

Het recept van Karmeliet bier is gebaseerd op een mengsel van drie granen: tarwe, haver en gerst. Dit geeft het bier zijn kenmerkende smaakprofiel, dat een perfecte balans biedt tussen zoet en bitter. Daarnaast wordt het bier gebrouwen met behulp van een uniek driegistingsproces, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaak. Het brouwerijcomplex bevindt zich in Buggenhout, België en is een populaire bestemming voor toeristen en bierliefhebbers. Naast Karmeliet bier produceert Brouwerij Bosteels ook andere bekende Belgische bieren zoals Kwak, Monte Cristo en DeuS.

Karmeliet bier wordt vaak geserveerd in een karakteristiek glas dat speciaal is ontworpen om de smaak en het aroma van het bier te verbeteren. Het bier is een geweldige aanvulling op vele gerechten, vooral visgerechten en zachte kazen. In de afgelopen jaren heeft de populariteit van ambachtelijke bieren over de hele wereld een enorme groei doorgemaakt. Kortom, Karmeliet bier is een verfijnd en complex bier dat al eeuwenlang wordt gebrouwen en bekend staat om zijn unieke smaak. 

bezoek de brouwerij

Breng een bezoek aan de brouwerij te Buggenhout. Brouwerij Bosteels is trots op haar vele bezoekers en nog trotser op haar gastvrijheid. De positieve feedback die de brouwerij van bezoekers krijgt, heeft al meerdere jaren op rij de Tripadvisor’s Travellers Choice Award opgeleverd. Een bezoek aan brouwerij Bosteels begint met een rondleiding door de grote feestzaal. Daarna leidt een professionele gids je zorgvuldig rond door de unieke historische brouwerij. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Brouwerij Bosteels - Buggenhout

Maak kennis met de rijke verhalen en details van de wereldberoemde bieren van Bosteels en hun brouwprocessen. De uitgebreide rondleiding voert je van de brouwzaal en de bottelarij tot aan de tanks waar het bier gist is. Elke rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van twee van de beste bieren van Bosteels. Aan het einde van je bezoek krijg je de mogelijkheid een waardevolle herinnering aan je bezoek mee te nemen uit de unieke collectie geschenken.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email