Print Friendly, PDF & Email
Curacao

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: elektrische steps. Op dit moment zijn de meeste elektrische steps niet legaal in Nederland.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt momenteel aan een wetsvoorstel waarmee licht elektrische voertuigen (LEV’s), zoals e-steps, legaal zullen worden. Wie nu met een e-step op de openbare weg zoeft riskeert een boete van 280 euro en een inbeslagname van de step. Nu bereiden steden zich voor tegen de mogelijke komst van de e-steps.

Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Ondertussen ziet de politie steeds meer e-steps rijden en deelt ze ook vaker boetes uit. Toch blijft het dweilen met de kraan open. Vooral jongeren zweren bij het vervoermiddel bij kortere afstanden want het is gewoon heel makkelijk en handig. Het uitblijven van regelgeving en de bijbehorende risico’s houden de meeste jongeren niet tegen om op een e-step te rijden.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Bolt e-steps

Ondanks jongeren al massaal de e-steps omarmen wil naar alle waarschijnlijkheid wethouder Van der Horst de gevreesde e-steps weren in haar stad Amsterdam, dit in tegenstelling tot steden als Rijsel, Berlijn, Parijs en Rome. Ook andere steden morren over de komst. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zei tegen BNR dat de deelsteps daar ‘in ieder geval niet de straat op gaan’.

Een elektrische step heet ook wel e-step. Aanbieders als Lime, Tier en Bolt kunnen wellicht vanaf 2025 ook in Nederland hun tweewielers aanbieden. Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur en hoort tot de bijzondere bromfietsen. Als de e-step niet gekeurd is dan mag het niet op de openbare weg en loop je de kans dat hij in beslag wordt genomen.

Lees ook  Amsterdam: van der Horst onthult plannen voor betere bereikbaarheid en extra haltes
Gerelateerde artikelen:
NS