DVDP-bredde=

Travis Kalanick ønsket å tjene en uhyrlig sum penger ved å annektere det globale taximarkedet.

Ønsker du å fordype deg i historien til plattformselskapet Uber for en helg, kan vi ha et godt tips. I 2009 startet Travis Kalanick et digitalt taxiselskap som skulle ta over verden i rasende fart. Du kan se nøyaktig hvordan dette fungerte i den første sesongen av Super Pumped, The Battle for Uber. I denne antologiserien følger vi Travis Kalanick, grunnleggeren og administrerende direktøren for taxiappen Uber, som tjente milliarder i overskudd til han ble sparket ut av styret.

Bli plukket opp fra ethvert hjørne av enhver gate med bare noen få trykk på telefonen. Det er ikke noe galt med å drømme stort, men Kalanick bruker ganske tvilsomme metoder for å gjøre den drømmen til virkelighet. SkyShowtimes Super Pumped-serie, basert på boken med samme navn av den undersøkende journalisten Mike Isaac, har som mål å endre måten vi ser på Uber. Super Pumped maler bildet av en cowboy blindet av makt og penger, en administrerende direktør som bokstavelig talt er villig til å gå over lik for å nå målet sitt.

Uber hadde en bedriftskultur med mye drikking, ledermøter med eskorte og seksuelle overgrep fra ledere som gikk ustraffet i årevis.

Ifølge en anmeldelse i Flyktninghjelpen kalte ledere internt sitt eget selskap for «boober» på grunn av det kvinnelige fokuset som en toppstilling i Uber brakte. Uber trakasserte sjåfører da de valgte konkurrenter og oppfordret dem til å protestere mot offentlige etater som forsøkte å forby appen. Og Uber spionerte på myndighetspersoner og journalister gjennom sin egen app. Den personvernskandalen – kodenavn Greyball en avslørt av Mike Isaac – førte til slutt til Kalanicks avgang.

Les også  Arbeidsretten påla Uber å betale millioner
(Teksten fortsetter under bildet)
Travis Kalanick ønsket å tjene en uhyrlig sum penger ved å annektere det globale taximarkedet.

Programmet, med et verktøy kalt Greyball, bruker data samlet inn gjennom Uber-appen og andre teknikker for å identifisere og unndra tjenestemenn som forsøkte å undertrykke taxitjenesten. Uber brukte disse metodene for å unndra myndighetene i byer som Boston, Paris og Las Vegas, og i land som Australia, Kina og Sør-Korea.

Uber har kjørt et globalt program i årevis for å villede myndighetene i markeder der den billige taxitjenesten har blitt blokkert av politiet eller, i noen tilfeller, forbudt.

Greyball var en del av et program kalt VTOS, forkortelse for «Terms of Service Violation», som Uber opprettet for å luke ut folk de trodde brukte eller målrettet tjenesten feil. Programmet, inkludert Greyball, startet allerede i 2014 og fortsetter å operere, primært utenfor USA. Greyball ble godkjent av Ubers juridiske team.

serie

Historien dreier seg om Travis Kalanick, den krevende administrerende direktøren i Uber som til slutt ble kastet ut i et styreromskupp, og hans til tider turbulente forhold til sin mentor Bill Gurley, den frittalende, briljante texanske venturekapitalisten som risikerer sitt utmerkede rykte for suksessen til Uber. Super Pumped gjenskaper oppgangen og fallet til Kalanick, spilt av skuespilleren Joseph Gordon-Levitt, som fremstiller ham som en manisk, sexistisk, hensynsløs og fremfor alt usympatisk teknologigründer.

kastet

Serien, basert på en sann historie, hadde premiere i USA tidligere i år Showtime og kan også sees i Nederland via nettstrømmetjenesten. Hovedrollene spilles av Joseph Gordon-Levitt, Uma Thurman, Kerry Bishé, Babak Tafti, Kyle Chandler, Elisabeth Shue, Jon Bass, Bridget Gao Hollitt. Brian Koppelman, David Levien og Beth Schacter (Soundtrack) skal produsere, skrive og fungere som showrunners på serien. Paul Schiff, Stephen Schiff og Allyce Ozarski vil også produsere og Isaac vil være med på å utføre prosjektet.

Les også  Bedre arbeidsforhold for nettplattformer
Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post